foto: AFP/Scanpix
Žurnāls: Indija nenotrieca Pakistānas "F-16"
ASV žurnāls "Foreign Policy" piektdien metis nopietnas šaubas pār Indijas apgalvojumu, ka tā februārī sadursmē notriekusi Pakistānas iznīcinātāju "F-16".
2019. gada 5. aprīlis, 22:22

Žurnāls: Indija nenotrieca Pakistānas "F-16"

Jauns.lv / LETA

ASV žurnāls "Foreign Policy" piektdien metis nopietnas šaubas pār Indijas apgalvojumu, ka tā februārī sadursmē notriekusi Pakistānas iznīcinātāju "F-16".

Atsaucoties uz divām anonīmām ASV aizsardzības sektora amatpersonām, žurnāls raksta, ka amerikāņu militārpersonas nesen veikušas Pakistānas "F-16" uzskaiti un visi ir uz vietas.

Tas ir pretrunā Indijas gaisa spēku vicemaršala R.G.K Kapūra teiktajam, ka gaisa spēku kaujā virs Kašmiras 27.februārī Indija notrieca Pakistānas "F-16". Pakistāna toreiz noliedza, ka Indija notriekusi tās iznīcinātāju.

"Foreign Policy" atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Pakistāna uzaicinājusi ASV fiziski pārskaitīt tās "F-16".

Daži lidaparāti nebija uzreiz pieejami, tāpēc amerikāņu militārpersonām to pārskaitīšanai bija vajadzīgas vairākas nedēļas.

Taču tagad uzskaite ir pabeigta un "visi lidaparāti ir uz vietas un visi ir saskaitīti", žurnālam pavēstīja amatpersona.

Karavīri un interesenti vēro Pakistānas notriekto Indijas kara lidmašīnu

Pakistāna savā gaisa telpā virs tās kontrolētās Kašmiras daļas trešdien notriekusi divas Indijas gaisa spēku lidmašīnas, paziņojis armijas pārstāvis, piebilstot, ...

gallery icon
12

Indijas un Pakistānas attiecības ir saasinājušās kopš 14.februāra, kad pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā gāja bojā 40 Indijas karavīri.

Situācija saasinājās vēl vairāk, kad Indija 26.februārī veica gaisa uzlidojumus Pakistānas teritorijā, kas bija pirmais šāds gadījums kopš 1971.gada.

Dienu pēc tam tika tika notriektas abu pušu kara lidmašīnas.

Abu valstu sniegtā informācija ir pretrunīga. Pakistāna apgalvoja, ka notriekusi divas Indijas gaisa spēku lidmašīnas, bet Indija paziņoja, ka zaudējusi tikai vienu savu lidmašīnu un notriekusi Pakistānas iznīcinātāju, ko savukārt noliedza Pakistāna.

Pakistāna 1.martā atdeva Indijai notriektās Indijas lidmašīnas pilotu, taču abu valstu armijas turpinājušas apšaudi pāri robežai Kašmirā.

Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju.

Kopš 1947.gada Indijas un Pakistānas starpā izraisījušies trīs kari, no kuriem divi notikuši Kašmiras dēļ.