foto: REUTERS/SCANPIX
Izraēlas vēlēšanu komiteja aizliedz arābu savienībai startēt parlamenta vēlēšanās
Sieviete līmē uzlīmes uz vēlēšanu kastēm.
Pasaulē
2019. gada 7. marts, 17:57

Izraēlas vēlēšanu komiteja aizliedz arābu savienībai startēt parlamenta vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Izraēlas Centrālā vēlēšanu komiteja aizliegusi arābu savienībai "Ram-Balad" startēt 9.aprīlī paredzētajās parlamenta vēlēšanās, jo pastāv aizdomas, ka savienība atbalsta vardarbīgu pretošanos valstij.

Komiteja lēmumu par "Ram-Balad" diskvalificēšanu pieņēma trešdienas vakarā ar 17 balsīm "par" un desmit balsīm "pret".

Pirms tam komiteja atļāva startēt vēlēšanās galēji nacionālistiskajai partijai "Ebreju vara", kas tiek vainota rasu naida kurināšanā pret arābiem.

"Ram-Balad" diskvalificēšanu pieprasīja Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vadītā partija "Likud", atsaucoties uz likumiem, kas paredz to politisko spēku diskvalificēšanu, kas apstrīd Izraēlas kā ebreju un demokrātiskas valsts definīciju, vai kas atbalsta bruņotu opozīciju.

"Tie, kas atbalsta teroru, nebūs Izraēlas Knesetā," pēc Centrālās vēlēšanu komitejas lēmuma sociālajos tīklos norādīja Netanjahu.

Komitejas lēmums ir pretrunā Izraēlas ģenerālprokurora Avihaja Mandelblita ieteikumam. Mandelblits norādīja, ka pierādījumi, kas iesniegti komitejā pret "Ram-Balad", ir veci un iepriekšējo mēģinājumu diskvalificēt partiju tiesa noraidīja.

Centrālā vēlēšanu komiteja arī aizliedza vēlēšanās kandidēt Oferam Kasifam, kurš ir vienīgais ebreju kandidāts no arābu un ebreju sociālistu partijas "Hadash".

"Tas, kas notiek šajā valstī, ir satraucoši, bet ne pārsteidzoši," intervijā Izraēlas armijas radio norādīja "Ram-Balad" kandidāte Heba Jazbaka, piebilstot, ka viņu partija parasti tiek diskvalificēta pirms vēlēšanām.

Politiķe paziņoja, ka "Ram-Balad" apstrīdēs Centrālās vēlēšanu komitejas lēmumu augstākajā tiesā.

"Ram-Balad" ir ļoti kritiski noskaņota pret pašreizējo Izraēlas politiku, sevišķi palestīniešu teritoriju okupāciju.

Izraēlas arābi ir cēlušies no palestīniešiem, kuri palika teritorijā, kur 1948.gadā tika izveidota Izraēla.

Viņiem ir Izraēlas pilsonība, un viņi veido 17,5% no valsts kopējā iedzīvotāju skaita, bet vairums no viņiem sevi uzskata par palestīniešiem.

Izraēlas mediji vēsta, ka visi Centrālās vēlēšanu komitejas trešdien pieņemtie lēmumi tiks apstrīdēti tiesā.

Iepriekš tiesa šādus komitejas lēmumus ir anulējusi.

Izraēlas Demokrātijas institūts uzskata, ka problēma ir komitejas struktūra.

"No komitejas, ko veido politisko partiju pārstāvji (..), vēlēšanu priekšvakarā nevar sagaidīt objektīvi pieņemtus lēmumus," norādīja institūts.

Tēmas