foto: REUTERS/SCANPIX
Gvaido plāno tradicionālu Venecuēlas karnevālu pārvērst protesta akcijā pret Maduro
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido.
Pasaulē
2019. gada 2. marts, 12:21

Gvaido plāno tradicionālu Venecuēlas karnevālu pārvērst protesta akcijā pret Maduro

Jauns.lv / LETA

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido piektdien aicinājis ikgadējā karnevāla dalībniekus protestēt pret prezidentu Nikolasu Maduro.

"Mēs pārvērtīsim karnevāla tradīciju par lielu protesta akciju," pēc sarunām Buenosairesā ar Argentīnas prezidentu Maurisio Makri sacīja Gvaido.

Daudzviet pasaulē nedēļā pirms kristīgās baznīcas Liela gavēņa sākuma tiek rīkoti krāšņi karnevāli. Īpaši populāri tie ir tradicionālajās katoļu zemēs, arī Latīņamerikā.

Brazīlijas karnevālu nedēļa

gallery icon

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro un Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis, jau atzinušas Gvaido par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju.

Taču Maduro joprojām atbalsta tādas reģiona valstis kā Kuba, Bolīvija un Nikaragva, kur arī pie varas atrodas kreisi autoritārie režīmi. Atbalstu Venecuēlas līdzšinējam prezidentam pauž arī Krievija un Ķīna.

foto: EPA/Scanpix
Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.

Maduro un viņa sabiedrotie, arī Krievija, apsūdzējuši ASV par mēģinājumu īstenot apvērsumu Venecuēlā.

Opozīcijas līderis devies tūrē pa Dienvidamerikas valstīm, cenšoties nostiprināt sakarus.

Gvaido pirmdien Limas grupas sanāksmē Bogotā tikās ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu, bet pēc tam paziņoja, ka atgriezīsies dzimtenē, neraugoties uz saņemtajiem draudiem.

Savukārt Maduro ASV telekanālam ABC sacīja, ka Gvaido, atgriežoties Venecuēlā, būs jāatbild likuma priekšā, jo viņš pārkāpis ceļošanas aizliegumu.

Gvaido noraidījis Maduro varas leģitimitāti, ņemot vērā strīdīgus vērtējumus izsaukušās maija vēlēšanas, kuras opozīcija boikotēja, jo daudzi tās līderi tajās piedalīties nevarēja.

Venecuēlā izcēlušās asiņainas vietējo iedzīvotāju un policijas sadursmes

gallery icon