foto: Ekrānuzņēmums
Polijas jaunā progresīvā partija "Wiosna" trešā populārākā valstī
Jaunās partijas "Wiosna" līderis ir homoseksuālais politiķis Roberts Bedrons.
Pasaulē
2019. gada 11. februāris, 16:21

Polijas jaunā progresīvā partija "Wiosna" trešā populārākā valstī

Jauns.lv / LETA

Polijas jaunā progresīvā partija "Wiosna" ("Pavasaris"), kuru vada bijušais Slupskas mērs, atklāti homoseksuālais politiķis Roberts Bedrons, sabiedriskās domas aptaujās ierindojusies trešajā vietā, liecina pirmdien publiskotā aptauja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Wiosna", kas tika dibināta pirms aptuveni nedēļas, atbalsta 16,2% vēlētāju, un jaunā partija no opozīcijā esošās "Pilsoniskās platformas" (PO) atpaliek tikai par 5,6%, liecina aptauja, kuru pēc laikraksta "Rzeczpospolita" pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "IBRiS". Aptauja tika veikta 7. un 8.februārī, aptaujājot 1000 pieaugušos.

PO atbalsta 21,8% aptaujāto, bet par Polijas valdošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS) šobrīd gatavi balsot 37,1% vēlētāju.

foto: Ekrānuzņēmums
Jaunās partijas "Wiosna" līderis ir homoseksuālais politiķis Roberts Bedrons.

"Vēl nav skaidrs, vai šis fenomens būs ilgstošs, jo kopš partijas dibināšanas sanāksmes pagājusi tikai nedēļa," norādīja Varšavas Universitātes politoloģe Anna Materska-Sosnovska.

Viņa pieļauj, ka aptaujas rezultāts var atspoguļot partijas dibināšanas impulsu, "zināmu svaigumu un fantastisku politisko mārketingu". Politiķe arī uzskata, ka jaunā partija var nākotnē atņemt PiS absolūto vairākumu.

"Wiosna" dibinātājs Bedrons, kurš bija pirmais atklāti homoseksuālais mērs katoliskajā Polijā, solījis pastiprināt baznīcas nošķiršanu no valsts un aplikt baznīcas ienākumus ar nodokli.

Bedrons cīnās par vienlīdzīgām tiesībām homoseksuāļiem un pirms iesaistīšanās politikā 2001.gadā nodibināja nevalstisko organizāciju cīņai pret homofobiju.

Viņš solījis panākt viendzimuma partnerattiecību atzīšanu, vienlīdzīgu atalgojumu sievietēm un vīriešiem, aborta likumu atvieglošanu un sociālo pabalstu palielināšanu, tostarp jaunu universālu vecuma pensiju.

42 gadus vecais politiķis arī solījis līdz 2035.gadam slēgt ogļraktuves, lai uzlabotu gaisa kvalitāti valstī.

Bedrons arī solījis saliedēt Polijas sabiedrību un uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību (ES).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas