foto: REUTERS/SCANPIX
Francijā apstiprināts likumprojekts vardarbības ierobežošanu protestu laikā
"Dzelteno vestu" vardarbīgie protesti Parīzē.
Pasaulē
2019. gada 6. februāris, 10:11

Francijā apstiprināts likumprojekts vardarbības ierobežošanu protestu laikā

Jauns.lv / LETA

Francijas parlamenta apakšpalāta otrdien apstiprinājusi likumprojektu, kas dos drošības spēkiem tiesības aizliegt par huligānismu aizdomās turamajiem piedalīties demonstrācijās.

Likumprojekta mērķis ir cīnīties pret vardarbību, kas pēdējos trīs mēnešus pavadījusi "dzelteno vestu" protestus. Taču tas izpelnījies pretrunīgus vērtējumus, kritiķiem apgalvojot, ka likumprojekts ierobežos konstitūcijā noteiktās pilsoņu tiesības uz protestiem.

Tūkstošiem "dzelteno vestu" protestētāju atgiežas Francijas pilsētu ielās

Tūkstošiem dzeltenās vestēs tērpušos protestētāju sestdien atkal atgriezušies Parīzes un citu Francijas pilsētu ielās.

gallery icon

Parlamenta apakšpalātā par likumprojektu balsoja 387 deputāti, pret to balsoja 87. Lai tas stātos spēkā, to vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātai un jāatbalsta konstitucionālajai padomei.

foto: REUTERS/SCANPIX
"Dzelteno vestu" vardarbīgie protesti Parīzē.

Vispretrunīgāk tiek vērtēts likumprojekta nosacījums, kas ļaus amatpersonām bez tiesneša lēmuma aizliegt piedalīties demonstrācijās personām, kas tiek turētas aizdomās par huligānismu.

"Dzelteno vestu" protesti Francijā pārtop nekārtībās

Francijas pilsētu ielās sestdien atkal izgājuši "dzelteno vestu" kustības protestētāji, vienlaikus valdības pārstāvis sakariem ar presi uzstājīgos aktīvistus raksturojis kā ...

gallery icon

Personām, kas pārkāps jauno likumu, varēs tikt piemērots sešu mēnešu ilgs cietumsods un 7500 eiro sodanauda.

Likumprojekts paredz arī 15 000 eiro lielu sodanaudu un gadu ilgu cietumsodu protestētājiem, kuri aizsedz savas sejas, lai izvairītos no identificēšanas. Policijai savukārt tiks dotas lielākas pilnvaras pārmeklēt potenciālos demonstrantus, lai noskaidrotu, vai viņiem nav ieroču.

"Dzelteno vestu" protesti Parīzei nodarījuši katastrofālus postījumus

gallery icon

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā stihiska reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā vispārējā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

"Dzelteno vestu" demonstrācijas nereti pāraugušas vardarbībā un vandalismā. Decembrī protestētāji Parīze aizdedzināja automašīnas, izlaupīja veikalus un izdemolēja Triumfa arku.