Pasaulē
2019. gada 4. februāris, 15:00

Austrālijas iedzīvotājus pārbiedē līdz ar plūdiem uz ielām izskalotie krokodili un čūskas

Jauns.lv

Gadsimta plūdi, kas piemeklējuši Austrālijas ziemeļaustrumus, liekot tūkstošiem cilvēku pamest savas mājas, pārvērtuši Kvīnslendas štatu par “zooloģisko dārzu”, proti, uz ielām izskalotas desmitiem čūskas un krokodili, apdraudot iedzīvotājus. 

Kāds vietējais iedzīvotājs Austrālijas raidorganizācijai apstiprinājis, ka viņa tēva applūdušajā mājā pamanījis saldūdens krokodilu. Tas esot bijis ap diviem metriem garš. 

Vēl kāds iedzīvotājs sociālajos tīklos dalījies ar fotogrāfiju, kurā redzams kokā uzrāpies krokodils, kurš cenšas patverties no plūdiem. 

Austrālijas ziemeļaustrumos gadsimta plūdi

gallery icon
23

Jauns.lv jau ziņoja, ka Kvīnslendas štata Taunsvilas pilsētā ielas pārvērtušās upēs, pārtrūkusi elektroenerģijas padeve tūkstošiem mājsaimniecību, un varasiestādes brīdina, ka applūšanas riskam pakļautas līdz pat 20 000 māju. 

Austrālijas ziemeļos musonu lietusgāzes šai gadalaikā nav nekas neparasts, bet šoreiz plūdu apmēri tālu pārsniedz ierastos, un uz situācijas uzlabošanos var cerēt ne agrāk par ceturtdienu. 

"Tie nav plūdi, kādi gadās reizi divdesmit gados, tie tik tiešām ir gadsimta plūdi," viņa svētdien sacījusi žurnālistiem. Arī vietējie ļaudis atzīst, ka tik lielus plūdus neatceras pieredzējuši.
Šai reģionā gada vidējā nokrišņu norma ir aptuveni 2000 milimetri, bet, piemēram, Inghemā pēdējās diennakts laikā nolijuši jau 506 milimetri, turklāt 145 milimetri tikai vienas stundas laikā vien, paziņojis Austrālijas meteoroloģijas biroja pārstāvis Adams Blazaks.