foto: AFP/Scanpix
Pāvests ieradies vizītē Apvienotajos Arābu Emirātos
2019. gada 3. februāris, 19:22

Pāvests ieradies vizītē Apvienotajos Arābu Emirātos

Jauns.lv / LETA

Pāvests Francisks svētdien aicinājis apturēt ieilgušā kara izraisīto humāno krīzi Jemenā, īpaši norādot uz ciešanām, kas jāpieredz bērniem. Abū Dabī pāvests ieradās svētdienas vakarā.

"Es ar lielām bažām sekoju humānajai krīzei Jemenā. Ilgais konflikts ir novārdzinājis cilvēkus, un daudzi bērni cieš badu," pāvests sacījis tieši pirms došanās vēsturiskā triju dienu vizītē uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kuras laikā viņš piedalīsies reliģiju dialogam veltītā konferencē un noturēs misi, kurā gaida piedalāmies līdz 135 000 cilvēku.

"Bērni tur ir izsalkuši, izslāpuši, viņiem nav pieejama mediķu palīdzība un viņu dzīvība ir apdraudēta, bet humānā palīdzība nav pieejama," viņš uzsvēris, netieši vēršoties pie Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kas Jemenas konfliktā atbalsta Saūda Arābijas militāro kampaņu pret Irānas atbalstītajiem hutiešu nemierniekiem.

Pāvests vērsies pie visām iesaistītajām pusēm un starptautiskās kopienas un aicinājis nevilcinoties iestāties par decembrī panāktā ierobežotā pamiera ievērošanu, kā arī nodrošināt pārtikas un medikamentu piegādi jemeniešiem.

"Es dodos uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Es ciemošos tur kā brālis, lai pavērtu dialoga lappusi un staigātu miera takas. Aizlūdziet par mani," aicinājis Francisks, kurš būs pirmais Romas katoļu baznīcas vadītājs, kas apmeklē Arābijas pussalu. Jemenā kopš 2014.gada notiek kaujas starp šiītu hutiešu nemierniekiem un prezidentam Abdrabuham Mansūram Hadi lojālo armiju. Karadarbība pastiprinājās 2015.gada martā, kad Jemenas valdību sāka militāri atbalstīt Saūda Arābijas vadīta valstu koalīcija.