foto: Ekrānuzņēmums
Ķīna: ASV jāatsakās no "Huawei" finanšu direktores izdošanas pieprasījuma
"Huawei" finanšu direktore Mena Vaņdžou pie Kanādas tiesas nama.
Pasaulē
2019. gada 23. janvāris, 12:37

Ķīna: ASV jāatsakās no "Huawei" finanšu direktores izdošanas pieprasījuma

Jauns.lv / LETA

Ķīna otrdien pieprasīja, lai ASV atteiktos no pieprasījuma izdot Kanādā aizturēto telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei" finanšu direktori Menu Vaņdžou, un sāka vainot ASV šajā lietā, kas ir ļoti kaitējusi Ķīnas attiecībām ar Kanādu.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina sacīja, ka Menas lieta ne tuvu nav parasta un ka izdošanas līgums starp Kanādu un ASV ierobežo "Ķīnas pilsoņu drošību un leģitīmās tiesības un intereses".

Hua sacīja, ka Ķīna pieprasa, lai ASV atsauktu Menas aizturēšanas orderi un "neizteiktu Kanādas pusei oficiālu izdošanas pieprasījumu".

foto: Ekrānuzņēmums
"Huawei" finanšu direktore Mena Vaņdžou pie Kanādas tiesas nama.

Mena, kas ir arī "Huawei" dibinātāja meita, 1.decembrī pēc ASV pieprasījuma tika aizturēta Kanādas pilsētā Vankūverā.

Vašingtona plāno oficiāli pieprasīt Menas izdošanu, lai viņa ASV atbildētu uz apsūdzībām banku maldināšanā par šī uzņēmuma darījumiem Irānā, pret kuru ir noteiktas ASV sankcijas.

Vairāk nekā 140 augstskolu mācībspēku un bijušo diplomātu ir parakstījuši atklātu vēstuli ar lūgumu Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam atbrīvot Kanādas pilsoņus Maiklu Kovrigu un Maiklu Spavoru, kas decembrī tika aizturēti Ķīnā un tiek turēti apcietinājumā kā apsūdzētie "nacionālās drošības apdraudēšanā".

Kovriga un Spavora aizturēšanu un apcietinājumu daudzi uzskata par Ķīnas atbildi uz "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanu Kanādā.

Mena atrodas mājas arestā savā Vankūveras privātmājā, kamēr tiek spriests par viņas lietu. Kovrigs un Spavors ir ieslodzīti Ķīnas cietumos, un viņiem nav nodrošināta pieeja advokātiem.

Tiek uzskatīts, ka ar Menas aizturēšanu ir saistīts arī Kanādas pilsonim Robertam Loidam Šellenbergam janvārī Ķīnā piespriestais nāvessods par narkotiku kontrabandu. Nāvessodu piesprieda, atkārtoti iztiesājot lietu, kurā viņam iepriekš bija piespriests cietumsods.