foto: AFP/Scanpix
Tadžmahala biļešu cenas Indijas pilsoņiem paceltas pieckārt
Tadžmahals.
Pasaulē
2018. gada 11. decembris, 07:18

Tadžmahala biļešu cenas Indijas pilsoņiem paceltas pieckārt

Jauns.lv / LETA

Indijas varas iestādes ir pacēlušas biļešu cenas valsts galvenā tūrisma objekta Tadžmahala apmeklējumam, un Indijas pilsoņiem šīs cenas ir paceltas pieckārt, lai samazinātu apmeklētāju skaitu un reducētu kaitējumu šim tūrisma objektam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No balta marmora 17.gadsimtā celto mauzoleju Tadžmahalu apmeklē 10 līdz 15 tūkstoši cilvēku dienā, un lielākā daļa no viņiem ir Indijas pilsoņi. 2016.gadā to apmeklēja 6,5 miljoni cilvēku.

Princis Viljams un hercogiene Ketrīna apmeklē Tadžmahalu

Pat apmeklējot Tadžmahalu, kas nodēvēts par templi mīlestībai, princis Viljams un hercogiene Ketrīna nevienā brīdī nesadevās rokās. Etiķetes eksperti apliecina, ...

gallery icon
11

Indijas pilsoņiem biļete, kas ietver Tadžmahala apmeklējumu, turpmāk maksās nevis 50 rūpijas (0,61 eiro), bet 250 rūpijas (3,04 eiro). Starptautiskajiem tūristiem biļetes cena ir paaugstināta no apmēram 14 eiro līdz aptuveni 16,7 eiro.

"Mēs gribam, lai cilvēki maksātu vairāk (..) Tas samazinās mauzoleja apmeklētāju skaitu par vismaz 15-20% un dos ieņēmumus tā aizsardzībai," sacīja Indijas Arheoloģijas iestādes ierēdnis.

Indijas varas iestādes pirms dažiem mēnešiem ierobežoja Tadžmahala apmeklētāju skaitu līdz 40 tūkstošiem dienā. Iepriekš nedēļas nogalēs to apmeklēja līdz 70 tūkstošiem cilvēku dienā.

Eksperti ir konstatējuši, ka milzīgā cilvēku plūsma nodara neatgriezenisku kaitējumu marmora grīdai, sienām un pamatiem. Palielinoties piesārņojumam Agras pilsētā, kur atrodas Tadžmahals, ir grūti apturēt baltā marmora nodzeltēšanu.

Kaitējumu nodara arī kukaiņu ekskrementi, jo tuvumā atrodas Jamunas upe, kas ir viena no piesārņotākajām Indijas ūdenstilpēm.

Indijas Augstākā tiesa jūlijā draudēja slēgt Tadžmahalu vai pat to nojaukt, jo varasiestādes to nesargā no degradācijas.

Tiesa aicināja Indijas iestādes konsultēties ar starptautiskiem ekspertiem, lai paātrinātu centienus aizsargāt šo arhitektūras pieminekli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās