foto: LETA
Kaljulaida: incidents Kerčas šaurumā jāvērtē kā karš Eiropā
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.
Pasaulē
2018. gada 27. novembris, 15:03

Kaljulaida: incidents Kerčas šaurumā jāvērtē kā karš Eiropā

Jauns.lv / LETA

Svētdienas incidents Kerčas šaurumā jāvērtē kā karš Eiropā, otrdien paziņojusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, aicinot starptautisko sabiedrību nekavējoties nosodīt Krievijas agresiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Svētdien Krievija Azovas jūrā uzbruka Ukrainas karakuģiem. Lietas ir jāsauc īstajos vārdos - tas ir karš Eiropā. Ukraiņu tauta ir ierauta karā kopš 2014.gada, un Krimas pussala joprojām ir okupēta," teikts prezidentes paziņojumā.

"Es aicinu starptautisko sabiedrību un demokrātiskās pasaules līderus pievienoties man un šai paziņojumā nevilcinoties kopīgi un nepārprotami nosodīt Krievijas agresiju un pieprasīt to izbeigt," uzsvērusi Kaljulaida. "Klusējoša samierināšanās ar notikušo nozīmētu faktisku Krimas okupācijas atzīšanu. Uz vērtībām balstītā starptautiskā kopiena nevar to atļauties. Karu Eiropā nedrīkst un nedrīkstēs uztvert kā normālu parādību."

Kā ziņots, svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bijis ceļā uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot vairākus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien parakstīja rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī, un pirmdienas vakarā parlaments pieņēma likumu, apstiprinot šo rīkojumu. Karastāvoklis noteikts uz 30 dienām no 28.novembra apgabalos, kas robežojas ar Krieviju un starptautiski neatzīto Piedņestru.

Ukrainā izsludināts karastāvoklis

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdē, kas naktī uz pirmdienu tika sarīkota saistībā ar spriedzes saasināšanos Kerčas šauruma reģionā, ...

gallery icon
99