foto: AFP/Scanpix
Krievija apsūdz Sīrijas nemierniekus ķīmisko ieroču izmantošanā
2018. gada 25. novembris, 15:45

Krievija apsūdz Sīrijas nemierniekus ķīmisko ieroču izmantošanā

Jauns.lv / LETA

Krievijas Aizsardzības ministrija svētdien paziņojusi, ka Sīrijas nemiernieki apšaudījuši valdības spēku kontrolētās Alepo pilsētas dzīvojamos kvartālus ar ķīmisko munīciju.

Gan Sīrijas oficiālie mediji, gan Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) pirms tam ziņoja, ka divās Alepo slimnīcās nogādāti aptuveni simt Alepo iedzīvotāji ar elpošanas problēmām, kas, domājams, saistītas ar indīgu gāzu uzbrukumu.

Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Igors Konašenkovs preses brīfingā paziņojis, ka "saskaņā ar provizorisku informāciju, ko īpaši apliecina saindēšanās simptomi, Alepo dzīvojamie rajoni apšaudīti ar hlora gāzi saturošu munīciju". Pēc viņa teiktā, hospitalizēti 46 cilvēki, tai skaitā astoņi bērni.

Kā izteicies Konašenkovs, Krievija jau agrāk brīdinājusi, ka Sīrijas brīvprātīgo glābēju organizācija "Baltās ķiveres" Idlibā rīko ķīmiskos uzbrukumus, lai pēc tam tajos vainotu Sīrijas režīma spēkus.

Septiņos gados kopš Sīrijas konflikta sākuma rietumvalstis vairākkārt apsūdzējušas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu ķīmiskā bruņojuma izmantošanā pret civiliedzīvotājiem.

Damaska un tās galvenā atbalstītāja Maskava šīs apsūdzības allaž noraidījušas, uzbrukumos vainojot Sīrijas nemierniekus.

Konašenkovs, atsaucoties uz Krievijas "Karojošo pušu samierināšanas centra" informāciju, paziņojis, ka sestdienas vakarā no Idlibas buferjoslas, ko kontrolē džihādistu grupējuma "Al Nusra" izveidotā alianse "Hayat Tahrir al-Sham" ("Organizācija Levantes atbrīvošanai"), "teroristu grupas" ar mīnmetējiem apšaudījušas dzīvojamos kvartālus Alepo ziemeļrietumu daļā, izmantojot munīciju, kas, "domājams, saturējusi hloru".

Pēc viņa sacītā, notikuma vietā ieradušies Krievijas ķīmiskās aizsardzības eksperti, lai palīdzētu cietušajiem un novērotu situāciju reģionā.