Romā pieņemti jauni likumi - īpaši jāuzmanās tūristiem un ballīšu cienītājiem
foto: AFP/Scanpix
Vīrietis Senās Romas cīnītāja kostīmā
2018. gada 16. novembrī, 16:15

Romā pieņemti jauni likumi - īpaši jāuzmanās tūristiem un ballīšu cienītājiem

Jauns.lv

Itālijas galvaspilsēta Roma ceturtdien pieņēmusi jaunus pilsētas likumus, kuri īpaši būtu jāņem vērā pilsētas viesiem, ziņo ārvalstu mediji.

Romā pieņemti jauni likumi - īpaši jāuzmanās tūris...
foto: AFP/Scanpix
Vīrietis Senās Romas cīnītāja kostīmā
Vīrietis Senās Romas cīnītāja kostīmā

Pilsētas padomē pieņemtie likumi turpmāk aizliegs pa Romu pārvietoties “gladiatoru” kostīmos, pozējot ar tūristiem un tādējādi pelnot naudu. Šāda veida tūristu piesaistīšana esot naudas izspiešana, tā esot pazemojoša un nereti par gladiatoriem pārģērbjoties kabatzagļi. Katrs pieķertais tiks sodīts ar naudas sodu, kas var sasniegt 450 eiro.

Jauni ierobežojumi izstrādāti arī attiecībā uz alkohola lietošanu. Turpmāk pēc plkst. 22 Romas ielās būs aizliegts lietot alkoholiskos dzērienus. Arī klubos un bāros alkohola pārdošana no diviem naktī līdz septiņiem rītā būs aizliegta.

Tourists stand in front of the Trevi fountain in Rome, Italy, July 25, 2017.  REUTERS/Max Rossi

Tūristu pārpildītā Roma

Jaunpieņemtie likumi ļaus policijai sodīt pārkāpējus ar naudas sodu, vai pat aizliegt divas diennaktis atrasties pārkāpumu izdarītajā vietā. Ja persona likumu pārkāps atkārtoti, aizliegums atrasties publiskajā vietā varēs tikt pagarināts līdz pat 60 dienām. Romas mēre Virdžīnija Ragī par jaunajiem noteikumiem ir lepna: “Pēc 72 gadiem, Romai beidzot ir jauni pilsētas likumi. Šī ir vēsturiska diena”. Lai nodrošinātu, ka jaunie likumi tiek ievēroti, darbā tiks pieņemti 500 policisti.

Tomēr ne visi ir apmierināti ar jaunajiem noteikumiem. Alkohola pārdošanas aizliegums agrās rīta stundās tiek pamatots ar centieniem apkarot narkotiku tirdzniecību, tomēr vietējie mediji ziņo, ka uzņēmēji ir skeptiski, apgalvojot, ka mazāka alkohola patērēšana jauniešu vidū nekādi nav risinājusi narkotiku izplatīšanās problēmu.

Kā skaidro pilsētas dome, jaunie likumi pieņemti, īpašu uzmanību pievēršot kultūras kapitāla un kultūras mantojuma respektēšanai. Zināms, ka Roma ir slavena ar tās arhitektūru, tai skaitā strūklakām, kuras izpelnījušās īpašu tūristu ievērību.

Šī gada augustā divi tūristi, cenšoties uzņemt pēc iespējas iespaidīgāku pašportretu, iekrita leģendārajā Trevi strūklakā. Tikmēr kāds kanādiešu pāris sodīts ar 450 eiro lielu naudas sodu par peldēšanos strūklakā.