foto: REUTERS/SCANPIX
Bībeles muzejs iekritis ar viltojumiem
Restauratore Izraēlas muzejā Jeruzalemē strādā ar fragmentu no Nāves jūras tīstokļiem. Šim vajadzētu būt īstam.
Pasaulē
2018. gada 9. novembris, 06:35

Bībeles muzejs iekritis ar viltojumiem

Kas Jauns Avīze

Bībeles muzejs Vašingtonā atzinis par viltojumiem trešo daļu savas Nāves jūras tīstokļu kolekcijas. No kolekcionāriem pārdotajiem fragmentiem līdz pat 90% var būt viltojumi.

Nāves jūras tīstokļi – uz papirusa sarakstīts vissenākais zināmais Vecās Derības teksts, arī citi reliģiski raksti un dokumenti – ir viens no galvenajiem 20. gadsimta arheoloģiskajiem atklājumiem.

Pirmos tīstokļus māla traukos Izraēlā Kumrānas alās pie Nāves jūras 1947. gadā uzgāja beduīnu gani, kas tos par nepilniem 50 dolāriem pārdeva kādam antikvāram Betlēmē. Iesaistoties zinātniekiem, 11 alās līdz 1956. gadam kopumā atrasti vairāk nekā 100 000 dažādu fragmentu. To vecums ir no 3. gadsimta p.m.ē. līdz mūsu ēras 70. gadam. Teksti ir senebreju, aramiešu, nabatiešu un grieķu valodā.

Pašlaik rokraksti glabājas Izraēlas muzejā Jeruzalemē īpašās telpās, bet daļa bija nokļuvusi brīvajā tirgū. Palestīniešu kristietim Halilam Eskanderam Šalilam izdevās savākt lielu kolekciju, kas ilgu laiku glabājās Cīrihē. Šā gadsimta sākumā viņa pēcteči sāka to tirgot.

Kopš 2002. gada pārdoti 75 fragmenti par kopumā vairākiem miljoniem dolāru, ievērojamu daļu iegādājās bagāti amerikāņu evaņģēlisti, tostarp 13 papirusus nopirka miljardieris, Bībeles muzeja dibinātājs Stīvs Grīns.

Tagad pēc 16 fragmentu ekspertīzes Vācijas Federālā materiālo pētījumu institūta pētnieki pieciem no tiem nav atzinuši domāto vecumu. Ir aizdomas, ka gandrīz visas kolekcionāriem notirgotās relikvijas ir viltotas.