foto: AFP/Scanpix
Haoss un kritiski apstākļi Venecuēlā: tukši veikali, nekārtības, dzīve parkos un bēgšana
Pasaulē
2018. gada 10. oktobris, 15:51

Haoss un kritiski apstākļi Venecuēlā: tukši veikali, nekārtības, dzīve parkos un bēgšana

Jauns.lv / LETA

Šī gada augustā Venecuēlā par 96% tika devalvēta nacionālā valūta - bolivārs. Apgrozībā nākušas jaunās bolivāru banknotes, no kurām svītrotas piecas nulles. Ziņa par valūtas izmaiņām radīja haosu venecuēliešu vidū, kas steidza uz veikaliem pēc ēdiena krājumiem, veidojot ne tikai ievērojamas rindas, bet arī iztukšojot veikalu plauktus. Inflācija Venecuēlā šogad varētu sasniegt miljons procentu, paziņojis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Pērkot vienu kilogramu siera, kura vērtība ir 1,14 ASV dolāri, pirms bolivāru devalvācijas venacuēliešiem nācās atvadīties no 7,5 miljoniem bolivāru jeb 7500 tūkstots bolivāru banknotēm, kuras apgrozībā tika ieviestas tikai 2017.gadā. Savukārt, lai iegādātos ziepes, kuru vērtība ir 0,53 ASV dolāri, nepieciešamas 3500 tūkstots bolivāru banknotes, ziņo aģentūra "Reuters".

Venecuēlas centrālā banka jauno kursu noteikusi 68,65 bolivāri par eiro. Šāds solis sperts dienu pēc tam, kad apgrozībā nāca jaunās bolivāru banknotes, no kurām svītrotas piecas nulles. Tas veikts Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro plāna ietvaros cīņai ar hiperinflāciju, taču biznesa līderi to nosaukuši par neproduktīvu.

Haoss Venecuēlā

gallery icon
83

SVF jūlijā paziņoja, ka inflācija Venecuēlā šogad varētu sasniegt miljons procentu un valsts varētu iekļūt vienā no smagākajām hiperinflācijas krīzēm mūsdienu vēsturē. 

Venecuēlā jau ceturto gadu ir recesija, un tiek prognozēts, ka inflācija šogad sasniegs miljonu procentu. Pilsoņiem trūkst pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības lietu, bet komunālie pakalpojumi un sabiedriskais transporta pakalpojumi bieži nefunkcionē.

SVF prognozē, ka Venecuēlas ekonomika šogad samazināsies par 19%. Kā iemeslus SVF min naftas ražošanas samazināšanos, kā arī ekonomiskos izkropļojumus, ieskaitot naudas drukāšanu valdības finansēšanai.

Apvienotās Nācijas augustā paziņoja, ka ekonomiskās krīzes skarto Venecuēlu šogad pametuši un uz Ekvadoru devušies vairāk nekā pusmiljons cilvēku. Vissmagāk Venecuēlas krīzes sekas izjutušas Kolumbija un Brazīlija, kas robežojas ar Venecuēlu, bet, krīzei padziļinoties, bēgļu skaits pieaudzis arī Ekvadorā un ārpus tās. Daudzi cilvēki dodas ceļā kājām, ejot nedēļām ilgi, līdz viņiem izdodas atrast patvērumu, norādīja ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR).

Aģentūras apkopotie dati liecina, ka šogad Ekvadorā, šķērsojot Kolumbiju, iekļuvuši aptuveni 547 000 venecuēliešu. Lielākā daļa no viņiem devušies tālāk uz Peru un Čīli. UNHCR ziņojumā teikts, daudziem cilvēkiem nepietiek naudas, lai turpinātu ceļu, un viņi spiesti mitināties parkos un ubagot.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro septembra beigās paziņoja, ka lūgs ANO piešķirt 500 miljonus ASV dolāru, lai palīdzētu repatriēt simtiem tūkstošu venecuēliešu, kas atstājuši valsti, glābjoties no ekonomikas krīzes. Maduro teica, ka viņš izmantos šo naudu, lai ar gaisa transportu nogādātu venecuēliešus atpakaļ uz dzimteni.

Maduro jau ir sācis kampaņu "Atgriešanās Venecuēlā", iesaistot lidmašīnas un autobusus emigrantu repatriācijā. Valdība apgalvo, ka līdz šim ir repatriējusi 3000 cilvēku.