1dienas
19stundas
36minūtes
50sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Veikalniekiem nauda nesmird: populārais "Walmart" tirgo apģērbu ar PSRS simboliku
foto: Publicitātes

Veikalniekiem nauda nesmird: populārais "Walmart" tirgo apģērbu ar PSRS simboliku

Kas Jauns Avīze

Vēl pirms dažiem gadu desmitiem krekli ar PSRS simboliku amerikāņu veikalos būtu kas neticams. Tagad šādas preces tirgo "Walmart" ASV, pasaules lielākajā mazumtirdzniecības ķēdē.

Veikalniekiem nauda nesmird: populārais "Walmart" ...

“Walmart” interneta veikalā sarkans krekls ar piecstaru zvaigzni, sirpi, āmuru un uzrakstu CCCP nopērkams par 18 līdz 25 ASV dolāriem (15 līdz 21 eiro).

Lietuvas vēstnieks ASV Rolands Kriščūns vērsies pie “Walmart” vadības ar vēstuli, kurā lūdz izņemt no pārdošanas padomju apģērbu ar masu slepkavību simboliku, atgādinot, ka padomju okupācijas laikā “simtiem tūkstošu mūsu pilsoņu tika nogalināti, izsūtīti, spīdzināti, izvaroti, šķirti no savām ģimenēm”.

“Zem padomju sirpja un āmura norisinājās šausminoši noziegumi,” raksta vēstnieks. Pie “Walmart” vērsusies arī Eiropas Parlamenta deputātu grupa no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas. No Latvijas to parakstījuši Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš.

Maijā izcēlās Vācijas sporta preču uzņēmums “Adidas”, pirms Pasaules futbola kausa Krievijā izlaižot apģērbu līniju ar PSRS ģerboni un uzrakstu USSR – sabrukušās padomju impērijas anglisko abreviatūru. Pēc Lietuvas Ārlietu ministrijas protesta šīs preces pazuda no “Adidas” mājaslapas. 

Baltijas valstīs totalitāro režīmu – PSRS un nacistu – simbolika ir aizliegta. Vietā atgādināt, ka padomju nostalģijas tirgotāji, ja uzvarētu tās īstenie piekritēji, zaudētu savus uzņēmumus un paši dzīvi beigtu Gulagā kopā ar citiem “šķiras ienaidniekiem”.