foto: AP/Scanpix
Tuksnesī ASV atklāj teroristu nometni, kur apmācīja bērnus slaktiņiem skolās
Policija arestējusi Lukasu Mortonu un Siražu Vahažu, kuri gatavojuši bērnus terora aktiem skolās.
Pasaulē
2018. gada 18. augusts, 06:18

Tuksnesī ASV atklāj teroristu nometni, kur apmācīja bērnus slaktiņiem skolās

Kas Jauns Avīze

Vienpadsmit novārguši bērni, vecumā no viena līdz 15 gadiem, trenēti rīkoties ar ieročiem. Tā nav aina no Afganistānas, Pakistānas kalniem vai kinofilmas – teroristu nometne atklāta tuksnesī Ņūmeksikā ASV.

Policija arestējusi divus vīriešus un trīs sievietes, šo bērnu mātes. Turklāt atrastas bērna mirstīgās atliekas, tas varētu būt teroristu vadoņa Siraža Vahaža pazudušais trīs gadus vecais dēls.

Badā, bez ūdens un skrandās

Vahažu tur aizdomās par viņa paša bērna nolaupīšanu pērn decembrī no mājas Džordžijā, un tieši šī izmeklēšana uzveda policiju uz teroristu pēdām. Māte liecinājusi, ka dēls cietis no krampjiem, bet tēvs paziņojis, ka no bērna jāizdzen ļaunie gari.

Nometne bija nocietināta ar riepām, tajā atrasta šautuve un pazemes tunelis, bet nav ne ūdensvada, ne elektrības, par mājokli izmantots treileris.

Kad policija ieņēma nometni, likumsargi bija satriekti – bērni bija izbadējušies un netīri. “Kā bēgļi trešās pasaules valstī, ne tikai bez ēdiena un ūdens, bet arī bez apaviem, bez personiskās higiēnas līdzekļiem un faktiski tērpti skrandās,” situāciju raksturo policijā.

“Es strādāju policijā 30 gadu un nekad neesmu redzējis neko līdzīgu. Viņi bija izkāmējuši, ribas izspiedušās, un ļoti pārbiedēti, apkārt valdīja totāla netīrība,” ABC stāsta Taosas apgabala šerifs Džerijs Hogrefs. Nebija svaiga ūdens, no pārtikas atrasti tikai kartupeļi un rīsa iepakojums. Bērni nodoti aprūpes dienestam.

Tēvam atļauts sludināt Kongresā

Atklājies, ka varas iestādes ir zinājušas par nometni jau agrāk, bet policijai bija jāgaida kratīšanas orderis un bija aizdomas, ka pretim stāv labi bruņoti islāma ekstrēmisti. Un ne bez pamata – Vahažam bija triecienšautene AR-15 un četras pistoles, bruņots bija arī viņa kompanjons Lukass Mortons.

Prokurors pieprasījis Vahaža arestu bez tiesībām uz atbrīvošanu pret drošības naudu, raksturojot viņu kā īpaši bīstamu. Tiesas materiālos citēti kāda atbrīvotā gūstekņa vecāki: “Vahažs mācīja mūsu bērnam rīkoties ar triecienšauteni un gatavoja viņu terora aktam skolā.”   

Viņa tēvs, imams Siriažs Vahažs no Bruklinas Ņujorkā, ir viens no zināmākajiem islāma sludinātājiem ASV. 1991. gadā viņš kļuva par pirmo musulmani, kuram piešķirtas tiesības vadīt lūgšanas ASV Kongresa Pārstāvju palātā.

Tēmas