Phjončhana viesus priecē ar jēlām zivīm, gardām paģiru zupām un daudziem citiem gardumiem
foto: Ekrānuzņēmums
Pasaulē

Phjončhana viesus priecē ar jēlām zivīm, gardām paģiru zupām un daudziem citiem gardumiem

Jauns.lv

Ziemas Olimpisko spēļu rīkotājvalsts - Dienvidkoreja - piedāvā daudz vairāk nekā tikai sportu.

Phjončhana viesus priecē ar jēlām zivīm, gardām pa...
Dienvidkoreja izceļas ar unikālu pārtikas kultūru, kurā ietilpst kimči – ēdiens, kura pamatā ir sālīti un raudzēti dārzeņi ar dažādām garšām. Tāpat ir arī dažādi Korejas grilējumi, kas klientiem ļauj izbaudīt maltīti ar lielu grilu galda vidū. Liels zivju tirgus pie pašas Muko ostas. Dongau pilsētas pārdevēji bieži redzami tirgojamies ar svaigām zivīm, kuras izvietotas neskaitāmos spaiņos.

Dienvidkorejas tradiconālā virtuve un tās garša

Dienvidkoreja izceļas ar unikālu pārtikas kultūru, kurā ietilpst kimči – ēdiens, kura pamatā ir sālīti un raudzēti dārzeņi ar dažādām ...

Dienvidkoreja izceļas ar unikālu galda kultūru, kurā ietilpst kimči – ēdiens, kura pamatā ir sālīti un raudzēti dārzeņi ar dažādām garšām. Tāpat ir arī dažādi Korejas grilējumi, kas klientiem ļauj izbaudīt maltīti ar lielu grilu galda vidū. Liels zivju tirgus pie pašas Muko ostas. Dongau pilsētas pārdevēji bieži redzami tirgojamies ar svaigām zivīm, kuras izvietotas neskaitāmos spaiņos.

foto: Ekrānuzņēmums

Pirms izvēlēties jūras veltes, pircēji var tās aptaustīt un apskatīt, kā tās viņu acu priekšā sagriež šķēlītēs un kubiņos. Lielākā daļa cilvēku savus pirkumus tomēr veic restorānos, kas atrodas netālu no zivju tirgus, kur jūras veltes pasniedz jēlas ar dažādām piedevām, vai pagatavotas pēc viņu gaumes.

Dienvidkorejas biznesmene Ellena Kima savu jēlo zivs maltīti baudīja restorānā līdzās Dongau zivju tirgum. Viņa cer, ka Phjončhanas olimpiskās spēles dos iespēju starptautiskajiem viesiem izbaudīt šo korejiešu virtuves aspektu, jo īpaši valsts piekrastes daļā.

foto: Ekrānuzņēmums

39 gadus vecā biznesmene Ellena Kima stāsta: "Ārzemnieki nav pieraduši ēst jēlas zivis, bet visi mani ārzemju draugi, kuri ierodas Dienvidkorejā, priecājas par šo ēdienu. Tāpēc es ceru, ka cilvēki, kuri ieradīsies Phjnončhanā vērot olimpiskās spēles tās izbaudīs un nogaršos arī zivju ēdienu, kā arī apskatīs skaisto piekrasti. Kad viņi atgriezīsies atpakaļ mājās, ceru, ka cilvēki pastāstīs citiem par Korejas skaistumu."

foto: Ekrānuzņēmums



Cilvēki var nobaudīt visdažādākās zupas. Virtuves, kuras specializējās tradicionālo ēdienu pagatavošanā apgalvo, ka tās ir perfektas, lai uzvarētu paģiras un attīrītu ķermeni.

Daudzu iedzīvotāju ballīšu naktis noslēdzas ar karstas zupas trauku, kas liek izsalkušajiem pasvīst. Pēc viņu domām, tās attīra ķermeņus no kaitīgajiem toksīniem.

foto: Ekrānuzņēmums

Vidusskolas literatūras skolotājas Līčongs Iks stāsta: “Pēc smagas ballīšu nakts un alkohola lietošanas man no rīta sāp vēders, tāpēc izēdu šo cūkgaļas zupas bļodiņu. Nākas pasvīst, bet pēc tās esmu svaigāks un jūtu, kā manī pieaug enerģijas līmenis.”

Zupās ir cūkgaļas vai liellopa kaula buljons, kas vairāku stundu garumā vārījusies milzīgā katlā, reizēm pat vairāk nekā 10 stundas, līdz tā iegūst ziloņkaula spīdumu, un kauls tiek attīrīts no gaļas, kura pēc tam tiek servēta ar rīsiem un citiem ēdieniem, tajā skaitā arī populāro kimči.

Tā kā zupa tiek uzskatīta par paģiru pārtiku, daudzi restorāni, kas tirgo šo ēdienu, strādā 24 stundas, vai arī atveras agrās rīta stundās un strādā līdz vēlai naktij, esot gatavi uzņemt klientus, kuriem pēc svinībām uzmācies izsalkums.

foto: Ekrānuzņēmums

Tiem, kuriem ir ierobežots laiks, Korejas garšu var izbaudīt uz ielas. Visā pilsētā izvietoti dažādi ātrās ēdināšanas iestādījumi. Caurdurtas, asi grilētas vistas, pankūkas ar jūras veltēm, vai sagrieztas zivis un kalmāri uz saldējuma ar šokolādes mērci – tas viss sniedz bagātīgu un ātru maltīti.

Vidusskolas fizkultūras Čois Tae stāsta: “Šos ielas pārtikas produktus var baudīt ikviens, tie ir par ļoti pieņemamām cenām, un tie atrodas visur, tāpēc mēs tos bieži ēdam.”

Kolēģi un draugi Dienvidkorejā garās dienas un stresu remdē pie kopēja galda ar grilu tā vidū un dzer soju – alkoholisku dzērienu, kura grādi svārstās no 16.8% līdz 53%.

54 gadus vecais būvniecības uzņēmuma darbinieks Čois Don Juns stāsta: “Kamēr cilvēki ir šeit, viņiem jāizbauda Dienvidkorejas dzeršanas kultūra, kas sastāv no sojas un sam-gyeop-sala, jeb grillētas cūkgaļas.”

foto: Ekrānuzņēmums

Korejiešu grila restorāni piedāvā interaktīvu ēdienu pagatavošanu, kura laikā gardēži var vērot, kā uz kokogļu briketēm grilējas viņu izvēlētā cūkgaļas vai liellops. Faniem un sportistiem, kuri vēlas izbaudīt ko vairāk nekā tikai sportu, Phjončhanā būs tāda iespēja.

Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija

Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā peiktdien, 9.februārī tiek atklātas XXIII Ziemas olimpiskās spēles, un Latvijas sportisti pie godalgām cer tik jau ceturto ...