foto: AP/Scanpix/LETA
Rahojs: "Pudždemona ideja pārvaldīt Kataloniju no Beļģijas ir absurda"
Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs.
Pasaulē
2017. gada 29. decembris, 23:08

Rahojs: "Pudždemona ideja pārvaldīt Kataloniju no Beļģijas ir absurda"

LETA

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs piektdien nodēvējis par absurdu ideju, ka bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons varētu pārvaldīt reģionu no Beļģijas, kur viņš paglābies no aizturēšanas pēc Katalonijas neatkarības referenduma.

"Absurdi izlikties par reģiona premjerministru, dzīvojot ārzemēs, un vēl absurdāk ir izlikties, ka pildi šo amatu no ārzemēm," preses konferencē Madridē paziņoja Rahojs.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Simtiem cilvēku Briselē nosoda ES un pieprasa atbrīvot aizturētos katalāņu līderus

Vairāki simti cilvēku svētdien sapulcējušies uz demonstrāciju Briselē, lai paustu atbalstu Katalonijas neatkarības centieniem, nosodītu Eiropas Savienību (ES) un pieprasītu ...

gallery icon

Vēlēšanās, kas notika 21.decembrī, katalāņu separātisti ieguva absolūto vairākumu, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo parlamenta sasaukumu zaudēja divus mandātus, izcīnot 70 no 135 deputātu vietām.

Rahojs uzsvēra, ka Katalonijas jaunais premjerministrs tiks izraudzīts balsojumā desmit dienu laikā pēc Katalonijas parlamenta jaunā sasaukuma pirmās sēdes, kas plānota 17.janvārī.

Pudždemona padomnieki pašreiz pēta, vai Pudždemons var kandidēt uz reģiona premjera amatu no Beļģijas.

Katalonijas vēlēšanās visvairāk balsu izcīnīja centriski liberālā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi"), kas atbalsta Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā. Taču trīs separātistu partijām izdevās izcīnīt absolūtu vairākumu.

Katalāņu separātisti paziņojuši, ka vairs neplāno vienpusēji pasludināt reģiona neatkarību un tā vietā atbalsta sarunās panāktu vienošanos.

Rahojs savukārt ir noraidījis jebkādas sarunas ar Pudždemonu.