Pasaulē
2017. gada 27. decembris, 11:15

Saūda Arābija un AAE nākamgad ieviesīs 5% pievienotās vērtības nodokli

LETA

Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), kas ilgstoši vilinājuši ārvalstu strādniekus ar solījumiem par beznodokļu dzīvi, plāno nākamgad ieviest 5% pievienotās vērtības nodokli (PVN)i vairumam preču un pakalpojumu, lai palielinātu valsts ienākumus pēc naftas cenu straujā krituma pirms trīs gadiem.

PVN tiks piemērots dažādām precēm, tostarp pārtikai, apģērbiem, elektronikas iekārtām un degvielai, kā arī telefonsakaru, ūdens un elektroenerģijas rēķiniem.

Vienlaikus paredzēti arī nodokļa atbrīvojumi tādiem liela apjoma izdevumiem kā īrei, nekustamo īpašumu pārdošanai, atsevišķiem medikamentiem, aviokompāniju biļetēm un skolu maksai.

Emirātu šarms

gallery icon
45

AAE gan augstākajai izglītībai nodoklis tiks piemērots, tāpat kā papildu izdevumiem, ko vecāki maksā skolām par formām, grāmatām, skolas autobusiem un pusdienām. Tāpat valstī ar nodokli tiks aplikti nekustamo īpašumu brokeru pakalpojumi īrniekiem un pircējiem.

Paredzams, ka arī citas Persijas līča valstis turpmākajos gados ieviesīs savus PVN plānus.

Īsta Austrumu pasaka - Apvienotie Arābu Emirāti

gallery icon
14

Vietējie mediji vēsta, ka dzīves dārdzība AAE PVN dēļ nākamgad varētu pieaugt par aptuveni 2,5%, bet algu līmenis saglabāsies nemainīgs. Valdība ar šo nodokli paredzējusi iegūt apmēram 12 miljardus dirhamu (2,7 miljardus eiro).

Saūda Arābijā vēlēšanās pirmo reizi balso arī sievietes

gallery icon
43

Tikmēr Saūda Arābija nesen prezentēja valsts vēsturē lielāko budžetu, šajā fiskālajā gadā paredzot plānus tērēt 978 miljardus riālu (220,2 miljardus eiro), jo valdība prognozē valsts ieņēmumu pieaugumu, pateicoties PVN ieviešanai. Vienlaikus gan Saūda Arābijā sagaidāms budžeta deficīts līdz pat vismaz 2023.gadam.