foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zimbabves armija ieņem valsts raidsabiedrību un uzrunā tautu
Zimbabves armijas komandieri raidsabiedrības ZBC birojā un televīzijā, kur ģenerālis SB Mojo (pa labi) nolasīja paziņojumu.
Pasaulē
2017. gada 15. novembris, 08:17

Zimbabves armija ieņem valsts raidsabiedrību un uzrunā tautu

LETA

Zimbabvē trešdien varu sagrābusi armija, kas galvaspilsētā Hararē nobloķējusi svarīgāko valsts institūciju ēkas, ieņēmusi nacionālo raidorganizāciju un aizturējusi ietekmīgo finanšu ministru. Valsts prezidents Roberts Mugabe atrodas mājas arestā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zimbabves armija ieņem valsts raidsabiedrību un uzrunā tautu

gallery icon
46

Armijas pārstāvji, uzrunājot tautu no ieņemtās raidorganizācijas studijas, skaidroja, ka notikušais neesot valsts apvērsums, bet gan vēršanās "pret noziedzniekiem" ap Mugabi.

Karavīri ieņēmuši valsts raidorganizāciju. Galvaspilsētas Harares centrā bruņumašīnas nobloķējušas ieejas galvenajās valdības ēkās, parlamentā un tiesās. Atmosfēra galvaspilsētā saglabājas mierīga.

Zimbabves kaimiņvalsts Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Džeikobs Zuma paziņojis, ka Zimbabvē varu sagrābusi armija un valsts prezidents Mugabe atrodas mājas arestā Hararē.

Mugabem netiek ļauts pamest savu māju, tomēr ar viņu viss ir kārtībā, pavēstīja Zuma, kurš ar Zimbabves prezidentu runājis pa telefonu.

Šobrīd nav skaidrs, vai līdz ar faktisko armijas apvērsumu oficiāli noslēgsies Mugabes valdīšana. Ģenerāļu mērķis, pēc visa spriežot, ir nepieļaut, ka Mugabes vara tiek nodota viņa 52 vecajai sievai Greisai.

Neraugoties uz to, vai Mugabe paliek amatā, vai nepaliek, apvērsums iezīmē beigas Mugabes totālai dominēšanai valsts dzīvē.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zimbabves armijas komandieri raidsabiedrības ZBC birojā un televīzijā, kur ģenerālis SB Mojo (pa labi) nolasīja paziņojumu.

Zimbabves galvaspilsētas ielās redzami tanki un aizturēts finanšu ministrs Igneišiuss Čombo - viens no vadošajiem cilvēkiem valdošās partijas ZANU-PF grupējumā G40, kuru vada Greisa Mugabe.

Armijas virsnieki valsts televīzijā teiktā uzrunā noliedza, ka valstī notiktu apvērsums.

"Mēs vienīgi vēršamies pret tiem noziedzniekiem ap viņu (Mugabi), kas ir pastrādājuši noziegumus, kā arī radījuši sociālās un ekonomiskās ciešanas šajā valstī," televīzijā sacīja ģenerālmajors S.B. Mojo, piebilstot, ka vainīgie tiks saukti pie atbildības. "Tiklīdz mēs būsim paveikuši savu misiju, mēs ceram, ka tiks atjaunots normālais stāvoklis."

"Tā nav militāra valdības pārņemšana. Mēs vēlamies pārliecināt nāciju, ka viņa ekselence prezidents (..) un viņa ģimene ir sveiki un veseli un viņu drošība ir garantēta," sacīja ģenerālis, kurš nolasīja paziņojumu televīzijā.

Zimbabves galvaspilsētas Harares ziemeļu priekšpilsētās bija dzirdami smago ieroču un artilērijas šāvieni, tomēr situācija joprojām ir neskaidra.

93 gadus vecais prezidents Mugabe vēl nav publiski komentējis notiekošo.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: AFP/Scanpix/LETA
Armijas komandieris ģenerālis Konstantino Čivenga brīdināja Mugabi, ja prezidents nepārtrauks tīrīšanas augstāko amatpersonu vidū.

Pat Mugabes lojālāko sekotāju vidū daudziem ir iebildumi pret viņa dzīvesbiedres varas pieaugumu. Pirmajai lēdijai izdevies izveidot labas attiecības ar ietekmīgo valdošās partijas jaunatnes spārnu, bet ne ar armiju, ko vada 70.gadu neatkarības cīņu partizānu komandieri.

Opozīcijas Kustība par demokrātiskām pārmaiņām aicinājusi miermīlīgā ceļā atgriezties pie konstitucionālās demokrātijas, vienlaikus paužot cerību, ka armijas iejaukšanās novedīs pie "demokrātiskas un progresīvas valsts izveidošanas".

Zimbabves vēstnieks Dienvidāfrikā Aizeks Mojo noliedza jebkādas runas par apvērsumu un sacīja, ka valdība ir "neskarta".

Otrdienas vakarā tika ziņots, ka Zimbabves armija mēģina gāzt prezidentu. Otrdien Harares virzienā devās vairāki tanki, un pilsētas ielās bija vērojams vairāk karavīru nekā parasti.

Hararē arī bija dzirdamas eksplozijas un šāvieni, tai skaitā Mugabes rezidences tuvumā.

Zimbabvē ir pastiprinājies saspīlējums kopš pagājušās nedēļas, kad Mugabe atlaida viceprezidentu Emersonu Mnangagvu.

Iespējams, dīvainākais prezidents pasaulē - Roberts Mugabe

Kasjauns.lv apkopoja TOPu ar dīvainākajiem prezidentiem pasaulē. Topa augšgalā - Roberts Mugabe, kurš ir Zimbabves līderis jau 34 gadus. Viņam ...

gallery icon
11

Armijas komandieris ģenerālis Konstantino Čivenga pirmdien brīdināja Mugabi, ka armija iejauksies, ja prezidents nepārtrauks tīrīšanas augstāko amatpersonu vidū un turpinās atlaist bijušos brīvības cīnītājus, kas atbalsta Mnangagvu.

"Kad runa ir par mūsu revolūcijas aizstāvēšanu, armija nevilcināsies iejaukties," preses konferencē paziņoja Čivenga.

Zimbabves valdošā partija ZANU-PF otrdien apsūdzēja Čivengu "nodevīgā rīcībā". Partija paziņoja, ka ģenerāļa nostāja ir labi aprēķināta, lai grautu stabilitāti valstī, un uzskatāma par nodevīgu rīcību, jo tās mērķis ir kūdīt uz sacelšanos.