foto: Vida Press
Krievijā atkal sākas asi strīdi par Ļeņina mūmiju - pietiekot lūrēt uz līķi
Boļševiku apvērsuma simtā gadadiena ir bijis labs iemesls, lai mūsu lielās kaimiņvalsts līderi kārtējo reizi iesaistītos asās diskusijās par Ļeņina līķa aprakšanu.
Pasaulē
2017. gada 9. novembris, 06:11

Krievijā atkal sākas asi strīdi par Ļeņina mūmiju - pietiekot lūrēt uz līķi

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs, Krievijas komunistu līderis Genādijs Zjuganovs, kaimiņvalsts prezidenta vēlēšanu kandidāte Ksenija Sobčaka, odiozais pareizticīgo priesteris Vsevolods Čaplims ir tikai daži no Krievijas līderiem, kuri iesaistījušies asos strīdos par „proletariāta vadoņa” Ļeņina līķa turpmāko likteni.

Ļeņina mauzolejs Sarkanajā laukumā Maskavā

Ļeņina mauzolejs Sarkanajā laukumā Maskavā

gallery icon

Boļševiku apvērsuma, tā dēvētās Lielās oktobra sociālistiskās revolūcijas sitmgades atzīmēšana Krievijā ir bijis labs iemesls, lai tur atsāktos diskusijas par Ļeņina līķa likteni, kurš kopš 1924. gada guļ pašā Maskavas centrā – mauzolejā Sarkanajā laukumā. Pēc PSRS sabrukuma vairākkārt ir uzjundījušas diskusijas par Ļeņina mūmijas likteni un tās nepieciešamību nodot Zemes mātei, bet tā arī Ļeņina mirstīgās miesas nav apbērtas ar zemi.

Šoreiz strīdi par Ļeņina pīšļu likteni atkal satricinājuši Krievijas politiķus un viedokļu līderus.

foto: ITAR-TASS/LETA
Autoritatīvais Čečenijas prezidents saniknojis krievu komunistus, kas viņiem pārmetis lūrēšanu uz līķi.

Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izteicies, ka jācienot gan kristīgās, gan Kaukāza musulmaņu tradīcijas un līķis jāapglabā – pietiekot lūrēt uz nelaiķi. Krievijas komunistu līdera Zjuganova teikto, ka Ļeņina līķi nedrīkstot aiztikt un ka tam jāpaliek līdzšinējā vietā, Kadirovs nodēvējis par ar vecuma marasmu sirgstoša cilvēka prātulu.

Tāpat Kadirovs pieprasījis Zjuganova atvainošanos Krievijas tautai, jo viņš Ļeņina līķa apbedīšanas piekritējus nosaucis par Krievijas vienotības grāvējiem, kuri nodarbojas ar tukšām pļāpām. Tāpat Zjuganovs tiek apvainots tajā, ka viņš neņem vērā vairuma Krievijas iedzīvotāju domas, kuri iestājas par mūmijas aizvākšanu no Sarkanā laukuma un tās apglabāšanu.

Zjuganovs Ļeņina nodošanu Zemes mātes aprūpē nosaucis par „nepiedienīgu rupjību”, kas neņem vērā milzīgās valsts gribu: „Jebkura muldēšana par Ļeņina pārapbedīšanu nav vērsta ne uz ko citu, kā tikai uz to, lai Sarkanajā laukumā panāktu paaudžu sadursmi un valstī organizēt masu nekārtības”.

foto: Sputnik/LETA
Krievijas komunistu līderis Genādijs Zjuganovs noliek vainagu pie Ļeņina mauzoleja. Viņš uzskata, ka „Vispasaules proletariāta vadonis” un kvēlais ateists ir apglabāts pēc visiem pareizticīgās baznīcas kanoniem.

Tikmēr pirms pāris gadiem no amata atstādinātais odiozais Krievijas pareizticīgās baznīcas runasvīrs, tagad arhipriesteris Vsevolds Čaplims televīzijā paziņojis, ka Ļeņina līķi nevajagot kustināt, jo tam esot tikai viens mērķis – sanaidot komunistus un pareizticīgos, radīt masu nemierus, ko nedrīkst pieļaut. Lai arhipriestera vārdi glaimotu pareizticīgo ausīm, kuri iestājas par mirušo pīšļu guldīšanu zemes klēpī, parūpējās arī Zjuganovs. Viņš nācis klajā ar paziņojumu, ka Ļeņins atrodas divus metrus zem zemes (respektīvi - mauzoleja pagrabā) un līdz ar to esot apglabāts pēc visiem pareizticīgās baznīcas kanoniem.

Izteikusies arī nākamo Krievijas prezidenta vēlēšanu kandidāte Ksenija Sobčaka, kura apsolījuši, ka viņas pirmais nozīmīgais lēmums, ja viņu ievēlēs prezidentes amatā, būšot Ļeņina mūmijas aprakšana, jo līķa atrašanās valsts centrā esot „ārpus laba un ļauna robežas”.

Jāpiebilst, ka pirms mēneša Krievijas valdība noraidīja vairāku Krievijas liberāldemokrātiskās (Žirinovska) partijas un valdošās „Vienotās Krievijas” Valsts domes deputātu pieprasījumu izvākt Ļeņinu no mauzoleja un līķi pārapbedīt, kā tas pieņemts kristīgās kultūras zemēs.