foto: AFP
Francijas parlamentā izceļas konflikts Eiropas Savienības karoga dēļ
Pasaulē
2017. gada 11. oktobris, 20:25

Francijas parlamentā izceļas konflikts Eiropas Savienības karoga dēļ

LETA

Francijā izcēlies politisks konflikts par Eiropas Savienības (ES) karogu, eiroskeptiķiem pieprasot to aizvākt no parlamenta, kamēr prezidents Emanuels Makrons uzstāj, ka tas paliks savā vietā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Galēji kreisā partija "La France Insoumise" ("Nepakļāvīgā Francija") pieprasīju, lai zilais ES karogs, kas parlamenta apakšnamā atradies blakus Francijas karogam jau pēdējos desmit gadus, tiktu aizvākts, aizstājot to ar ANO karogu.

Partija, kuras līderis Žans Liks Melanšons šogad neveiksmīgi startēja prezidenta vēlēšanās ar eiroskeptisku un antikapitālistisku programmu, uzskata, ka ES karogs esot jāaizvāc, jo "tas nerada vienprātību".

Šo priekšlikumu nekavējoties atbalstījusi galēji labējā Nacionālā fronte (FN), kuras līdere Marina Lepēna prezidenta kampaņas laikā atteicās piedalīties kādā televīzijas intervijā, kamēr nebūs aizvākts ES karogs.

"Mēs esam Francijas Nacionālajā sapulcē. Šeit ir tiesības atrasties vienīgi Francijas karogam," norādīja FN vicepriekšsēdētājs Luī Alio.

Taču šo iniciatīvu nekavējoties noraidīja pārējās partijas.

Tomēr konfliktā iesaistījies arī prezidents Makrons.

Viņš paziņoja, ka nākamnedēļ gaidāmā ES samita laikā parakstīts vienošanos par bloka karoga oficiālu atzīšanu, tādējādi novēršot mēģinājumus aizvākt ES karogu no jebkuras sabiedriskas ēkas.

Makrons norādīja, ka šīs rīcības mērķis esot pasargāt ES "laikā, kad daži francūži rīko debates, kurās mēs pievēršamies vienīgi sev".

Karoga oficiālo atzīšanu paredz 2007.gadā noslēgtā Lisabonas līguma papildinājums, kuru līdz šim parakstījušas 16 no 28 dalībvalstīm, taču Francija to pagaidām nebija izdarījusi

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās