foto: AFP/Scanpix/LETA
Grieķija pieprasa, lai Maķedonija mainītu valsts nosaukumu
Grieķijas ārlietu ministrs Niks Kocijs (pa labi) Skopjē tikas ar savu Maķedonijas kolēģi Nikola Dimitrovu.
Pasaulē
2017. gada 14. jūnijs, 23:25

Grieķija pieprasa, lai Maķedonija mainītu valsts nosaukumu

LETA

Grieķija trešdien izslēdza iespēju atbalstīt Maķedonijas iespējamu uzņemšanu NATO un Eiropas Savienībā (ES), kamēr abas puses nepanāks vienošanos strīdā par Maķedonijas nosaukumu.

"Mēs esam gatavi atbalstīt Bijušo Dienvidslāvijas Republiku Maķedoniju starptautiskajās organizācijās, bet pēc tam, kad tiks atrisināts nosaukuma jautājums," Grieķijas valsts televīzijai ERT paziņoja Grieķijas ārlietu ministrs Niks Kocijs, kurš pirms tam Skopjē tikās ar savu Maķedonijas kolēģi Nikola Dimitrovu.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu sākās 1991.gadā, kad Maķedonija paziņoja par atdalīšanos no Dienvidslāvijas. Atēnas uzskata, ka ar vārdu Maķedonija drīkst apzīmēt tikai tās ziemeļu provinci ar šādu nosaukumu.

Jautājums "nav vienkārši strīds par vēsturiskiem faktiem vai simboliem", bet gan par tās kaimiņvalsts "teritoriālajām ambīcijām (..) lielākoties ar vēstures viltošanas palīdzību", uzsvēra Grieķijas Ārlietu ministrija.

Avoti Maķedonijas valdībā tikmēr vēsta, ka Dimitrovs esot izdomājis rosināt, lai viņa pārstāvētā valsts NATO tiktu uzņemtā kā Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija.

Grieķija kopš 2005.gada bloķē Maķedonijas iestāšanos NATO un draud to pašu darīt attiecībā uz ES, lai arī Maķedonijas iestāšanās process ES ir apstājies galvenokārt iekšpolitisku reformu kavēšanās dēļ.

Grieķijas līdzšinējo prasību dēļ tās ziemeļu kaimiņvalsts ANO un citās starptautiskajās organizācijās pārstāvēta ar visai garu nosaukumu "Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija", savukārt ES un NATO izmanto šā nosaukuma anglisko abreviatūru FYROM.

Atēnas apgalvo, ka turēšanās pie līdzšinējā nosaukuma slēpj Skopjes pretenzijas uz tās teritoriju, savukārt Maķedonija uzstāj, ka valsts nosaukums ir būtiska maķedoniešu identitātes sastāvdaļa un ka FYROM ir tikai tās pagaidu nosaukums.