foto: EPA
Pasaule satriekta par Trampa paziņojumu. Tā esot skumja diena visiem
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2017. gada 2. jūnijs, 15:29

Pasaule satriekta par Trampa paziņojumu. Tā esot skumja diena visiem

LETA

Pasaules līderi piektdien pauduši apņēmību turpināt īstenot Parīzes klimata vienošanos arī bez ASV līdzdalības, kamēr arī daudzi Savienoto Valstu uzņēmumi, kā arī atsevišķas pilsētas un pavalstis sola aktīvi rīkoties, lai cīnītos pret globālo sasilšanu.

Pasaules līderi nosodījuši ASV prezidenta Donalda Trampa ceturtdienas lēmumu izstāties no Parīzes vienošanās, apgalvojot, ka tas, domājams, kaitēs Savienoto Valstu attiecībās ar to partneriem visā pasaulē.

Tramps paziņoja, ka lēmuma mērķis ir stādīt pirmajā vietā Ameriku. Viņš norādīja, ka esošā Parīzes vienošanās izpilde izmaksās pārāk dārgi, taču pauda gatavību sarunām par "sliktās vienošanās" pārskatīšanu.

Francija, Vācija un Itālija, uz to reaģējot, nākušas klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā uzsvērušas, ka Parīzes vienošanās netiks pārskatīta.

"Mēs uzskatām, ka Parīzē 2015.gada decembrī radītais impulss ir neatgriezenisks, un mēs esam stingri pārliecināti, ka Parīzes vienošanos nedrīkst pārskatīt, jo tas ir svarīgs instruments mūsu planētai, sabiedrībām un ekonomikām," uzsvērts triju valstu līderu paziņojumā.

Savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons tviterī izsmējis Trampa saukli: "Padarīsim Ameriku atkal varenu!", mudinot padarīt atkal varenu "mūsu planētu". Vienlaikus viņš aicinājis amerikāņu zinātniekus un inženierus turpināt savu klimata izmaiņu novēršanai veltīto darbu ārpus ASV. "Francija neatteiksies no cīņās," piebildis Elizejas pils saimnieks.

Tikmēr Parīzes mērs Anna Idalgo paziņojusi, ka Trampa lēmums esot "kļūda, kam būs dramatiskas sekas".

"Šis neticamais diplomātiskais panākums nebūtu sasniegts bez izšķirošās Amerikas Savienoto Valstu lomas. Tāpēc prezidents Tramps pieļauj kļūdu ar dramatiskām un fatālām sekām," uzsvērusi Idalgo.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) klimata un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete atzinis, ka šī ir "skumja diena globālajai sabiedrībai".

Viņš savā paziņojumā norādījis, ka ES "dziļi nožēlo Trampa administrācijas vienpusējo lēmumu", taču vienlaikus paudis pārliecību, ka "pasaule var paļauties uz Eiropas globālo vadošo lomu".

Arī Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers nosodījis Vašingtona "nopietni kļūdaino" lēmumu un paudis šaubas, vai Tramps spēs līdz nākamajām prezidenta vēlēšanām atkratīties no jau esošajām saistībām, kuras Parīzē uzņēmušās Savienotās Valstis.

EK arī paziņojusi, ka tagad tā meklēs jaunus sabiedrotos cīņai pret klimata izmaiņām.

Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele savu vilšanos paudusi ar sava preses sekretāra Štefena Zeiberta starpniecību. "Tagad vēl vairāk nekā iepriekš mēs strādāsim pie globālās klimata politikas, kas glābj mūsu planētu," Vācijas līderes vārā paziņoja Zeiberts.

Atsevišķu paziņojumu izplatījuši vadošie vācu sociāldemokrāti, kuru vidū ir arī ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls. Tajā apgalvots, ka ASV ar šo lēmumu "kaitē pašas sev un visiem citiem pasaules cilvēkiem".

"Tiem, kas noliedz klimata izmaiņas un ar tām necīnās, būs ne tikai jārēķinās ar arvien briesmīgākām vētrām, sausumu un plūdiem. Šī "bez manis" stratēģija bloķē arī ekonomikas izaugsmi un tehnoloģisko progresu," savā paziņojumā apgalvo vācu sociāldemokrāti.

Tajā pašā laikā vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" Vācijas nodaļas aktīvisti projicējuši uz ASV vēstniecības fasādes Berlīnē Trampa siluetu ar parakstu: "#TotalLoser, so sad!" ("Pilnīgs neveiksminieks, cik skumji!"

Trampa priekštecis Baraks Obama paziņojis, ka ar šo lēmumu ASV pievienojoties tām "pāris valstīm, kas noraida nākotni".

Obama, kura prezidentūras laikā tika panākta Parīzes vienošanās, piebildis, ka tagad valstis, kas turpinās dalību Parīzes līgumā plūks augļus - jaunas darbavietas un jaunas tautsaimniecības nozares - tajā sfērā, kurā vadībā būtu vajadzējis būt Savienotajām Valstīm.

Viņam piebalsojusi arī bijusī demokrātu kandidāte uz ASV prezidenta amatu Hilarija Klintone, kas novembrī notikušajās vēlēšanās cieta negaidītu sakāvi. Viņa Trampa lēmumu nosaukusi par "vēsturisku kļūdu".

Trampa lēmumu kritizē arī atsevišķi ASV uzņēmumi, pilsētas un štati, kas sola rīkoties uz savu roku, lai pildītu no Parīzes līguma izrietošās saistības.

Piemēram, uzņēmējs un izgudrotājs Īlons Masks ceturtdien paziņoja, ka, reaģējot uz Trampa lēmumu, atsakās no Baltā nama konsultanta lomas.

Par Trampa padomdevēju atteicies turpmāk būt arī izklaides un mediju konglomerāta "Walt Disney" vadītājs Roberts Aigers.

Vilšanos paudis arī "General Electric" vadītājs Džefs Immelts, kurš aicinājis ASV valdības atstāto tukšo vietu tagad aizpildīt uzņēmumiem.

Savu apņēmību neatkāpties no Parīzes vienošanās paudusi arī Pekina, uzsverot, ka tas esot Ķīnas kā lielvalsts pienākums.

Savu uzticību Parīzes līgumam sākotnēji apstiprinājusi arī Krievija, uzsverot, ka Trampa lēmums neietekmēšot Maskavas rīcību. Taču vēlāk aģentūra "RIA Novosti" izplatījusi Krievijas Prezidenta Vladimira Putina palīga Andreja Belousova teikto, ka bez ASV dalības Parīzes vienošanās neesot darboties spējīga.