Bijušie Guantanamo ieslodzītie atpūšas Bahamās.
2009. gada 17. jūnijs, 17:03

Bijušie Guantanamo ieslodzītie atpūšas Bahamās.

Jauns.lv

No Guantanamo koncentrācijas nometnes atbrīvotie uiguri beidzot atraduši jaunu dzimteni Bahamu salās.

 

Laikraksts The Daily Mail ir pasekojis līdzi četru uiguru gaitām, kas pavadījuši 7 gadus cietumā Guantanamo. Uigurus atbrīvoja, kad noskaidrojās, ka viņi nav saistīti ar teroristiskajām organizācijām un neapdraud ASV drošību.

Šo cilvēku izdošanu pieprasīja Ķīna, tomēr uiguri netika izdoti, jo pastāvēja bažas, ka viņus varētu spīdzināt, savukārt citas valstis vīriešus uzņemt nevēlējās. Beigās uiguri nonāca britu Bermūdās un nu jau sapņo šajā paradīzes salā atvērt uiguru ēdienu restorānu.

Bijušie arestanti beidzot pēc ilgiem laikiem var pabaudīt tādus vienkāršus brīvu cilvēku prieciņus kā peldes okeānā saulrietā, makšķerēšanu un saldējuma baudīšanu. Tāpat viņi atguvuši savus īstos vārdus -  pēc aizbraukšanas no Ķīnas uiguriem nācās slēpties zem pseidonīmiem.

"Kad neviena valsts mūs negribēja pieņemt un visi no mums baidījās, Bermūdas atrada rosmi ņemt mūs savā paspārnē," stāsta viens no bijušajiem ieslodzītajiem, 30 gadus vecais Abdulls Abdullgadirs. "Mēs no šejienes prom nebrauksim!"

Viņš un viņa biedri ir nomainījuši oranžos cietuma kombinezonus pret ērtiem kokvilnas krekliem un biksēm, bet dzīvi aiz dzeloņdrāšu žoga - pret mājīgām pludmales kotedžām. Daily Mail korespondents noskaidroja, ka šos priekus viņiem apmaksā amerikāņu nodokļu maksātāji.

Nesenie arestanti ir nolēmuši pēc iespējas drīzāk atrast darbu un nodibināt ģimenes. Kā stāsta Glens Brangmans, bijušais virsnieks, kas šobrīd nodarbojas ar uiguru resocializāciju: "Mums šobrīd ir svarīgāki uzdevumi: viņiem jāiemācās braukt ar auto, spēlēt boulingu, nirt ar akvalangu. Mēs visu daram soli pa solim: šiem cilvēkiem jāiemācās dzīvot no jauna."

Tiek ziņots, ka Guantanamo cietumā atrodas vēl aptuveni 13 uiguri, kas pēc atbrīvošanas cer pārcelties uz klusā okeāna mikrovalstiņu Palau. Arī Eiropas Savienība ir paziņojusi, ka Brisele ir gatava palīdzēt Barakam Obamam "pāršķirt" šo vēstures lappusi  un dot mājvietu daļai Guantanamo ieslodzīto.

Izdevums skaidro, ka visi uiguri tika aizturēti Pakistānā un Afganistānā, turot tos aizdomās par saistību ar Taliban un Alkaidas kaujiniekiem. Paši bijušie gūstekņi apgalvo, ka aizbēguši no Ķīnas pret viņiem vērsto represiju dēļ un pret ASV nekad neesot bijuši naidīgi noskaņoti.


kasjauns.lv / The Daily Mail