Puse ārstu Zviedrijā ir ārzemnieki
Pasaulē
2009. gada 31. augusts, 12:22

Puse ārstu Zviedrijā ir ārzemnieki

Jauns.lv

Zviedrija piesaista arvien vairāk ārstu no ārvalstīm, un jauna ārsta licence tiek piešķirta gandrīz pusei ārzemnieku, vēsta Zviedrijas laikraksts "The Local".

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka ārstu aizplūšana uz bagātajām valstīm rada risku sagraut veselības sistēmas nabadzīgajās valstīs. "Tas ir amorāli, ka tādas bagātas valstis kā Zviedrija gūst labumu no šīm nabadzīgajām valstīm," laikrakstam "Sydsvenskan" sacīja Lundas universitātes medicīnas skolas programmu direktors Martins Stjernkvists. "Sydsvenskan" vēsta, ka 2007. gadā ārsta licences Zviedrijā saņēma 1400 ārvalstu mediķu, kas ir aptuveni 60% no visām tajā gadā piešķirtajām ārsta licencēm. Tajā pašā laikā, tā kā nabadzīgajās valstīs vērojams ārstu trūkums, tādas valstis kā Francija un Lielbritānija veselības aprūpes darbiniekus piesaista no to bijušajām kolonijām. "Tā ir neokoloniālisma forma," sacīja Zviedrijas Ārstu asociācijas vadītāja Eva Nilsone Begenholma.

Tāpat daudzi zviedri arī izvēlas studēt ārvalstīs, trešā daļa Zviedrijas medicīnas studentu izglītību iegūst ārzemēs, intervijā "Sydsvenskan" pavēstīja Zviedrijas Medicīnas studentu apvienības vadītājs Josefs Taisons.

LETA/Foto: Bulls Press