Pasaulē
2009. gada 27. oktobris, 16:02

ASV dolārs vēl joprojām ir pasaulē spēcīgākā valūta

Jauns.lv

Japānas finanšu ministrs Hirohisa Fudzi otrdien pauda uzskatu, ka ASV dolārs vēl joprojām ir pasaulē spēcīgākā valūta un ir tikai dabiski, ja Japāna veido ievērojamas dolāru rezerves.

"Tas ir skaidrs, ka dolārs vēl joprojām ir pasaules spēcīgākā valūta. Un tas ir pašsaprotami, ja valsts ārvalstu valūtas rezerves veido spēcīgā valūtā. Tas arī sniedz atbalstu dolāra stabilitātei," norādīja Fudzi. Japānai ir pasaulē otras lielākās ārvalstu valūtas rezerves aiz Ķīnas.

Lai arī Japāna neatklāj rezervju struktūru, tiek uzskatīts, ka tās vairumā tiek uzkrātas ASV dolāros. Fudzi arī uzskata, ka valstīm nevajadzētu mākslīgi samazināt to nacionālo valūtu vērtību, lai veicinātu eksporta konkurētspēju. Taču arī viņš uzsvēra, ka neatbalsta Japānas jenas vērtības kāpumu. "Tas negatīvi ietekmētu pasaules ekonomiku un politiskos apstākļus, ja katra valsts censtos devalvēt savas valūtas," sacīja ministrs. Japānas valdība intervenci valūtas tirgū nav veikusi jau kopš 2004.gada marta, ļaujot jenas vērtībai atrast dabisku līmeni attiecībā pret ASV dolāru. Fudzi jau iepriekš ir norādījis, ka iebilst pret pasākumiem jenas vērtības maiņai, taču neizslēdz iespēju iesaistīties tirgū, lai ārkārtas situācijā pārdotu valūtu.

LETA