Pasaulē
2009. gada 5. novembris, 20:01

"General Motors" plāno likvidēt 10 000 "Opel" darba vietu

Jauns.lv

ASV autobūves kompānija "General Motors" plāno likvidēt aptuveni 10 000 darba vietu Eiropas struktūrvienībā "Opel", trešdien paziņoja autoražotāja viceprezidents Džons Smits.

Smits norādīja, ka GM vēlās samazināt "Opel" izmaksas par 30%.

Jau ziņots, ka GM otrdien negaidīti pārsteidza Eiropas autorūpniecības sektoru, pavēstot, ka atceļ ilgi gaidīto plānu pārdot "Opel" Kanādas auto detaļu ražotājam "Magna", ko atbalsta Krievijas banka "Sberbank".

Autoražotājs pavēstīja, ka valde ir nolēmusi saglabāt "Opel" un uzsākt Eiropas struktūrvienību restrukturizāciju.

Šāds GM lēmums izraisīja Vācijas valdības dusmas, jo aptuveni puse "Opel" darbinieku tiek nodarbināta Vācijā un amatpersonas bija atbalstījušas "Magna" izteikto piedāvājumu.

Smits atzina, ka Vācijai bija ļoti ieinteresēta "Magna" piedāvājumā, tāpēc viņš var iztēloties un saprast valdības reakciju.

"Es ceru, ka viņi mūsu plānā atradīs arī labās īpašības," piebilda Smits.

Vācijas valdība arī paziņojusi, ka vēlas, lai GM atmaksātu 1,5 miljardus eiro (1,05 miljardus latu) vērto valsts piešķirto aizdevumu.

"Mēs varam un mēs atmaksāsim aizdevumu," norādīja Smits, piebilstot, ka pēc daļējas aizdevuma atmaksas GM Vācijai patlaban ir parādā 900 miljonus eiro (632,5 miljonus latu).

Smits arī uzsvēra, ka pastāvējusi ļoti maza atšķirība starp "Magna" un konkurenta - Beļģijas investīciju uzņēmuma "RHJ International" - izteiktajiem piedāvājumiem un GM paredzēto plānu.

Tomēr Smits ir pārliecināts, ka GM spēs restrukturizēt "Opel" ar krietni mazākiem līdzekļiem, nekā citi investori.

Kā ziņots, "Opel" Eiropā kopumā nodarbina aptuveni 55 000 cilvēku, tajā skaitā 25 000 Vācijā, 7000 Spānijā, 4700 Lielbritānijā, 3500 Polijā, 2500 Beļģijā, 1800 Itālijā, 1600 Austrijā un 1500 Francijā.


LETA