Pasaulē
2009. gada 6. novembris, 08:20

Krievijas izlūkdienesta vadītājs brīdina par jaunu karu ar Gruziju

Jauns.lv

Krievijas militārais izlūkdienests uzskata, ka Gruzija varētu atkārtoti uzbrukt Dienvidosetijai, kas ir viena no diviem Maskavas atbalstītajiem separātiskajiem reģioniem, kuros starp abām valstīm pagājušajā gadā izcēlās karadarbība.

Aleksandrs Šļakturovs, kas aprīlī pārņēma militārā Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) komandēšanu, paziņojis, ka situācija ir saspringta, un apsūdzējis NATO valstis Gruzijas apgādāšanā ar ieročiem.

"Situācija Gruzijā saglabājās saspringta, jo pašreizējās Gruzijas varasiestādes ne tikai atsakās atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas suverenitāti, bet arī cenšas visos veidos atjaunot savu jurisdikciju pār šīm valstīm" intervijā aģentūrai ITAR-TASS norādījis GRU priekšnieks.

Šļakturovs norādīja uz Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili valdības neparedzamo rīcību un iespējamo ļaušanos kārdinājumam izmantot spēku, lai pakļautu abas separātiskās provinces, kā tas jau tika darīts gadu iepriekš.

"Mēs neizslēdzam šādu attīstību," paziņoja Šļakturovs, kas vada Krievijas lielāko izlūkošanas aģentūru ar aģentiem visā pasaulē un tūkstošiem specvienību karavīru pašā Krievijā.

Dienvidosetija un Abhāzija atdalījās no Gruzijas pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā. Krievija abus reģionus atzina kā neatkarīgas valstis pēc pagājušā gada piecu dienu kara, kad tās karaspēks atvairīja Gruzijas uzbrukumu Dienvidosetijai.

Tomēr līdz šim tikai divas citas valstis - Nikaragva un Venecuāla - ir sekojušas Krievijas piemēram, savukārt pārējā pasaule abus reģionus joprojām uzskata par Gruzijas sastāvdaļām.

Saakašvili paziņojis, ka ir uzticīgs vienotai Gruzijai, bet neplāno atgūt separātiskos reģionus ar spēku.

GRU vadība reti komunicē ar medijiem. Trešdienas intervija tika sniegta, lai atzīmētu 91.gadadienu kopš dienesta izveidošanas 1918.gadā. Par GRU dibinātāju uzskatāms viens no boļševiku līderiem - Ļevs Trockis.

Šļakturovs ITAR-TASS apgalvojis, ka "jaunie NATO dalībnieki" no Austrumeiropas Gruzijai piegādā nelielas ieročus un munīcijas kravas, bet Izraēla - bezpilota lidmašīnas. Savukārt smagā artilērija un zenītsistēmas Gruzija saņemot no Ukrainas.

GRU spēki atradās uz frontes līnijas pagājušā gada karā pret Gruziju.

"Gruzija atjauno tās militāro potenciālu ar ieroču un militārā aprīkojuma piegādēm no citām valstīm," intervijā stāstīja Šļakturovs. "Viņi varētu viegli sākt vēl vienu tādu avantūru."

Tikmēr Dienvidosetijas varasiestādes trešdien paziņoja, ka reģionā galvaspilsētā Chinvali par nelikumīgu robežas šķērsošanu apcietināti četri bruņoti gruzīnu pusaudži.

"Pusaudžiem tika konfiscētas četras granātas un citi sprāgstoši materiāli," teikts Dienvidosetijas valdības paziņojumā. Gruzijas Iekšlietu ministrija pieprasījusi jauniešu nekavējošu un beznosacījumu atbrīvošanu.

LETA