Pasaulē
2009. gada 6. novembris, 10:45

Ņujorkā izvirza apsūdzības vēl 14 cilvēkiem par iekšējas informācijas ļaunprātīgu izmantošanu Volstrītā

Jauns.lv

Tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas Ņujorkā ceturtdien paziņoja par apsūdzību izvirzīšanu vēl 14 cilvēkiem izmeklēšanā par iekšējas informācijas ļaunprātīgu izmantošanu nelikumīgai peļņas gūšanai Volstrītā.

 ASV prokurors Prīts Bharara un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Ņujorkas direktora palīgs Džozefs Demarests sacīja, ka apsūdzētie piedalījušies ar iekšējas informācijas ļaunprātīgu izmantošanu saistītās shēmās, kurās tika gūta nelikumīga peļņa vairāk nekā 20 miljonu ASV dolāru apmērā.

Starp apsūdzētajiem ir hedžfondu menedžeri un tirdzniecības firmu direktori, juristi un firmu iekšējās informācijas pārzinātāji. Astoņi no viņiem ceturtdien tika aizturēti un vēlāk atbrīvoti pret drošības naudu, vēl viens tika meklēts, bet pārējie pieci jau ir atzinuši savu vainu federālajā tiesā Ņujorkā.

Šo apsūdzību izvirzīšana ir saistīta ar izmeklēšanu pret hedžfonda "Galleon Management LP" dibinātāju Radžu Radžaratnamu. Šī Šrilankas izcelsmes miljardiera dibinātais hedžfonds oktobrī tika slēgts, bet Radžaratnams un vēl pieci cilvēki tika aizturēti saistībā ar ASV vēsturē plašāko iekšējas informācijas ļaunprātīgu izmantošanu hedžfonda darbībā.

Radžaratnamam, kura īpašums lēšams 1,5 miljardos ASV dolāru un kurš tiek uzskatīts par pasaulē bagātāko šrilankieti, par šiem pārkāpumiem draud pat 200 gadu cietumsods.

Saistībā ar šo izmeklēšanu tagad ir izvirzītas apsūdzības pavisam 20 cilvēkiem.

Bharara sacīja, ka Radžaratnama un vēl piecu cilvēku aizturēšana bijusi kā "modinātājzvans Volstrītai", bet ceturtdienas paziņojums par apsūdzību izvirzīšanu vēl 14 cilvēkiem nozīmē, ka "trauksmes zvani kļuvuši skaļāki".

"Pēdējās trijās nedēļās mēs esam izvirzījuši 20 cilvēkiem apsūdzības par iekšējas informācijas ļaunprātīgu izmantošanu vairāk nekā 40 miljonu dolāru vērtībā," sacīja prokurors.

Ievērojamākais no ceturtdien apsūdzētajiem ir Zvi Gofers, kurš strādājis "Galleon" un izveidojis hedžfondu "Incremental Capital". Starp šiem apsūdzētajiem ir arī citi esošie un bijušie "Galleon", "Incremental Capital" un juridiskās firmas "Ropes and Gray" darbinieki.

BNS

Tēmas