Pasaulē
2009. gada 15. novembris, 10:17

Kosovā pirmo reizi kopš neatkarības notiek vēlēšanas

Jauns.lv

Kosovas pilsoņi svētdien dodas pie vēlēšanu urnām pirmo reizi, kopš etnisko albāņu vairākums pagājušajā gadā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Šīs vēlēšanas uzskata par pārbaudi Kosovas gatavībai organizēt pašai savas demokrātiskas vēlēšanas.

Kopš 1998.-1999.gada kara beigām šo teritoriju pārvaldīja ANO misija, līdz tā 2008.gada februārī atdalījās no Serbijas, neraugoties uz Belgradas spēcīgo pretošanos.

Balsot vietējo mēru un padomju vēlēšanās 36 pašvaldībās, arī galvaspilsētā Prištinā, ir tiesības vairāk nekā 1,5 miljonam cilvēku.

Vēlēšanu iecirkņi vēra durvis plkst. 7.00 (plkst.8.00 pēc Latvijas laika) un būs atvērti līdz plkst.19.00. Pirmie neoficiālie rezultāti gaidāmi ap pusnakti, un vēlēšanu otrā kārta notiks 13.decembrī tajās pašvaldībās, kurās kandidātiem pirmajā kārtā nebūs izdevies iegūt vairāk par 50% vēlētāju balsu.

Savā uzrunā pirms vēlēšanām prezidents Fatmirs Sejdiu piektdien aicināja aktīvi piedalīties vēlēšanās, uzsverot, ka tām ir izšķiroša nozīme.

"Šai svētdienai jāpierāda pasaulei, ka Kosova ir stabila valsts, kas rada mieru un stabilitāti reģionā," viņš teica.

Taču galvenais jautājumus ir, cik daudz vietējo serbu boikotēs vēlēšanas, kā viņus mudina Belgradas varas iestādes un ietekmīgā Serbijas Pareizticīgo baznīca.

Kosovā dzīvo aptuveni 120 000 serbu, no kuriem ap 40 000 dzīvo ziemeļos netālu no Serbijas robežas. Viņi noraidīja neatkarības deklarāciju un ir saglabājuši ciešas saites ar Belgradas varas iestādēm, saņemot finansiālu un politisku atbalstu no Serbijas valdības.

Vairāk nekā 60 valstis, arī ASV un gandrīz visas, izņemot piecas, Eiropas Savienības dalībvalstis, ir atzinušas jauno valsti.

Taču Serbija noraida Kosovas neatkarību un uzskata šo teritoriju par atšķēlušos dienvidu provinci. Tomēr, kā liecina vēlēšanu komisijas dati, 22 no 74 politiskajām partijām, koalīcijām un individuālajiem kandidātiem pārstāv serbus.

Neraugoties uz aicinājumiem boikotēt vēlēšanas, sagaidāms, ka balsošanā piedalīsies vismaz 80 000 anklāvos Kosovas centrālajā daļā dzīvojošo serbu.

Kosovas policija vēlēšanu dienā veic stingrus drošības pasākumus. Arī 13 000 NATO vadīto miera uzturēšanas spēku (KFOR) karavīru ir gatavi nepieciešamības gadījumā nekavējoties reaģēt, teica viņu komandieris vācu ģenerālis Markuss Bentlers.

Vēlēšanas pārraudzīs vietējie un starptautiskie novērotāji, arī Eiropas Savienības misija un Eiropas Parlamenta delegācija.

LETA