Pasaules ietekmīgāko cilvēku TOPS
Pasaulē
2009. gada 16. novembris, 06:42

Pasaules ietekmīgāko cilvēku TOPS

Jauns.lv

„Es mīlu varu. Bet es to mīlu kā mākslinieks. Tas ir tāpat, kā mūziķis mīl savu vijoli, no kuras viņš izvilina skaņas, akordus un melodiju.” (Napoleons Bonaparts)

Šobrīd pasaules ietekmīgākie cilvēki ir Baraks Obama, Hu Dziņtao un Vladimirs Putins, tā liecina žurnāla ASV biznesa žurnāla „Forbes” sastādītais pasaules ietekmīgāko cilvēku tops.

67 pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā iekļauti gan politiķi, uzņēmēji un mediju pārstāvji, gan garīgie līderi, starptautisku sporta organizāciju vadītāji, filantropi un pat noziedznieki no Eiropas, Āzijas un Amerikas.

Topa radīšanā autori ņēma vērā to, cik daudzus cilvēku ietekmē šo personu darbība, cik daudz naudas viņiem ir, cik daudzās jomās jūtama viņu ietekme. Svarīgs faktors  bija arī, vai izraudzītie cilvēku savu varu aktīvi izmanto.

Kāpēc „Forbes” par ietekmīgāko cilvēku pasaulē izvēlējās Obamu? Pamatojums – viņš vada pasaules lielāko, inovatīvāko un dinamiskāko ekonomiku, ir planētas bagātākās un nāvējošākās armijas virspavēlnieks, jebkurā mirklī var izmantot kodolarsenālu, kas sastāv no vairāk nekā 5000 kaujas galviņām, turklāt nesen ticis apbalvots ar Nobela miera prēmiju "visticamāk, par savu lieliskumu".

Krievijas premjers Vladimirs Putins reitingā nodēvēts par visu krievu caru, imperatoru, patvaldnieku un "Antiobamu". Viņa ietekme ir daudzkārt lielāka par paša izraudzīto, 43. vietā esošo Dmitriju Medvedevu.

Topā iekļuvušas vien trīs sievietes - Vācijas kanclere Angela Merkele (15.), ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone (17.) un ASV televīzijas zvaigzne Opra Vinfrija (45.).

Tāpat "Forbes" žurnālisti atzinuši Romas Katoļu baznīcas galvas pāvesta Benedikta XVI un Tibetas budistu garīgā līdera dalailamas ietekmi, kuri ierindoti attiecīgi 11. un 39.vietā.

Ietekmīgāko vidū ir arī teroristu tīkla "Al Qaeda" līderis Osama bin Ladens (37.), Meksikas vismeklētākais noziedznieks, Sinaloas narkotiku karteļa vadītājs Hoakins Gusmans (41.), Indijas vismeklētākais noziedznieks, narkotiku, ieroču tirgonis un naudas viltotājs Davūds Ibrahims Kaskars (50.).

Pēdējo šī topa vietu ieņem Venecuēlas prezidents Ugo Čavess.

kasjauns.lv/Foto: Bulls Press