23 gadus noguļ slimnīcā ar kļūdainu diagnozi – koma VIDEO
Pasaulē
2009. gada 25. novembris, 05:03

23 gadus noguļ slimnīcā ar kļūdainu diagnozi – koma VIDEO

Jauns.lv

Beļģis Roma Ubens, kurš vairāk nekā 20 gadus nogulējis slimnīcā ar kļūdaini uzstādītu diagnozi „koma”, nesen ar speciāla datora palīdzību sācis sazināties ar tuviniekiem un ārstiem.

Romas māte apgalvo, ka viņa vienmēr bijusi pārliecināta, ka dēla smadzenes funkcionē. Viņa nekad neesot šaubījusies par to, ka tās darbojas tieši tāpat, kā parastam cilvēkam.

Ubens guva smagas traumas 1983. gadā, avārijā. Pēc jaunieša izmeklēšanas ārsti nonāca pie secinājuma, ka pacienta smadzenes nefunkcionē. 2006. gadā Ubenu izmeklēja ar īpašas aparatūras palīdzību, noskaidrojās, ka stāvoklis, kurā Roma atrodas, nav koma, bet gan pseidokoma, kuras laikā pacients pilnībā saprot, kas notiek ar un ap viņu.   

Pirms dažām dienām Roma pirmo reizi šajos gados pauda savas domas, uz īpašas klaviatūras ar vienu roku uzrakstot: „Es kliedzu, bet mani nevarēja sadzirdēt. Pie manis nāca māsiņas, uzsita man pa plecu, reizēm paspieda roku. Es dzirdēju, kā viņas teica, ka man neesot cerību.”

Roma arī atklāja, ka esot izklaidējis sevi, vērojot notiekošo palātā un pētot ārstus, kas nākuši viņu pārbaudīt. Dažreiz viņš dzirdējis māsiņu sarunas, kas nekaunējās aprunāt savas paziņas, uzskatot, ka Ubens atrodas komā un neko nedzird.

„Mēs ar vīru vienmēr bijām pārliecināti, ka viņš joprojām turpina būt cilvēks. Ārsti par to šaubījās un teica, ka viņš atrodas veģetatīvā stāvoklī,”  avīzei „The Daily Telegraph”  stāsta pacienta mamma Žozefīna Ubena. Viņa esot mēģinājusi par to pārliecināt arī ārstus, lūdzot vēlreiz veikt pārbaudes pēc viņas norādījumiem, taču dakteri teikuši, ka viņai vienkārši esot nervu uzbudinājums.

„Cik spējām, mēs viņu centāmies izvest cilvēkos. Bieži ņēmām viņu līdzi ceļojumos,”  sacīja Ubena. Viņa dēlu nepameta arī tad, kad 1997. gadā nomira viņas vīrs.  

kasjauns.lv

Tēmas