Pasaulē
2009. gada 25. novembris, 08:15

Norvēģijā atklāta pasaulē pirmā osmozes elektrostacija

Jauns.lv

Norvēģijā otrdien atklāta pasaulē pirmā osmozes elektrostacija, kurā elektroenerģija tiek ražota, cauri īpašai membrānai jaucot saldūdeni un jūras ūdeni.

 Elektrostacijas prototips Oslo fjordā aptuveni 60 kilometrus uz dienvidiem no valsts galvaspilsētas pagaidām ražos tikai nieka divus līdz četrus kilovatus, tādējādi ļaujot Norvēģijas enerģētikas grupai "Statkraft" pārbaudīt un pilnveidot šo tehnoloģiju, lai mazinātu ražošanas izmaksas.

100 miljonu Norvēģijas kronu (8,4 miljonus latu) vērtā projekta realizācija tika sākta 2007.gadā.

"Kaut gan sālij varbūt neizdosies vienai glābt pasauli, mēs uzskatām, kā osmozes enerģija būs interesanta daļa no nākotnē pieejamās atjaunojamās enerģijas," žurnālistiem sacīja "Statkraft" vadītājs Bārds Mikelsens.

"Statkraft" ir Eiropas lielākais atjaunojamās enerģijas ražotājs, un tas ražo gandrīz visu Norvēģijā izmantojamo elektroenerģiju.

Grupa jau paziņojusi, ka tās mērķis ir uzsākt komerciāli izdevīgu osmozes elektrostaciju būvniecību līdz 2015.gadam. Šādu spēkstaciju jauda varētu sasniegt 25 megavatus, un tajās būtu nepieciešams izvietot aptuveni piecus miljonus kvadrātmetru membrānas.

"Sratkraft" lēš, ka pēc labāko arhitektonisko risinājumu atrašanas osmozes procesā saražotās enerģijas jauda pasaulē varētu sasniegt pat 1600 līdz 1700 teravatstundu gadā.

Kompānija uzskata, ka osmotiskā enerģija, kuru iespējam ražot ikvienā vietā, kur tīrs saldūdens ieplūst jūrā, ir daudz drošāka, nekā mainīgā vēja vai saules enerģija.

Osmotiskajā elektrostacijā jūras ūdens un saldūdens tiek atdalīti ar membrānu. Jūras ūdens spiež saldūdeni cauri membrānai, tādējādi palielinot spiedienu jūras ūdens pusē. Pieaugošais spiediens tiek lietots, lai ar turbīnas palīdzību saražotu elektroenerģiju.

BNS

Tēmas