Pasaulē
2009. gada 25. novembris, 11:24

Kanādā alerģija pret cūku gripas vakcīnu

Jauns.lv

Kanādā ir konstatētas sešas nopietnas alerģiskas reakcijas uz vakcīnu pret jauno A tipa H1N1 gripu jeb tā saukto cūku gripu, bet visi alerģiju piedzīvojušie tagad jūtas labāk, otrdien paziņoja veselības aizsardzības iestādes.

 Visi anafilaktiskā šoka gadījumi ir saistīti ar vakcīnas "Aprepanrix" partiju, kurā ir 172 tūkstoši dozu. Šo vakcīnu, kuru ražojusi firma "GlaxoSmithKline" (GSK), sāka izplatīt 2.novembrī, informēja Veselības ministrijas preses sekretāre.

Alerģisko reakciju dēļ ir pārtraukta šīs vakcīnu partijas izplatīšana sešās no Kanādas provincēm - Britu Kolumbijā, Albertā, Saskačevanā, Manitobā, Ontārio un Prinča Edvarda salā.

Veselības ministrija uzskata, ka šis alerģisko reakciju skaits ir pārāk liels, un ir aicinājusi amatpersonas veikt izmeklēšanu. Pašlaik pieņemtā norma ir ne vairāk par vienu alerģisku reakciju uz 100 tūkstošiem vakcīnas dozu.

Anafilaktiskais šoks ir smaga, strauja un dažreiz nāvējoša alerģiska reakcija uz vakcīnu, gliemju vai kukaiņu indi, vai citu svešķermeni. Šai reakcijai ir tādi simptomi kā apgrūtināta elpošana vai pēkšņa asinsspiediena pazemināšanās.

Veselības ministrijas preses sekretāre uzsvēra, ka tiem, kas saņēmuši vakcīnu un nav piedzīvojuši alerģisku reakciju, nav pamata uztraukumam. Viņa uzstāja, ka A(H1N1) vakcīna ir droša un efektīva. "Fakts, ka mēs esam atklājuši problēmu ar konkrētu partiju, rāda, ka mūsu novērošanas sistēma darbojas," sacīja Veselības ministrijas preses sekretāre.

ANO Pasaules veselības organizācija (WHO), kas pirmā brīdināja par iespējamām problēmām ar šo vakcīnu partiju, turpina uzskatīt vakcinēšanos par efektīvāko līdzekli A(H1N1) vīrusa izplatības apturēšanai. Kopš martā tika konstatēts šis vīruss, tas ir izraisījis apmēram 6750 cilvēku nāvi visā pasaulē.

BNS