Pasaulē
2009. gada 1. decembris, 10:30

Obama uz Afganistānu sutīs vēl 34 tūkstošu ASV karavīru

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama otrdien teiks uzrunu tautai, kurā paziņos par vēl 34 tūkstošu amerikāņu karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu, ziņo laikraksts "Washington Post".

 Laikraksts uzzināja šo skaitli no ASV amatpersonām un diplomātiskajiem pārstāvjiem, jo Obama jau pirmdien sāka informēt Vašingtonas sabiedrotos par jaunās ASV stratēģijas Afganistānā detaļām.

Tā kā Obama jau agrāk akceptēja 22 tūkstošu ASV karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu, amerikāņu karavīru kopējais skaits šajā valstī pārsniegs 100 tūkstošus, atzīmēja "Washington Post".

Laikraksts arī ziņoja, ka ASV prezidents savas uzrunas laikā var vērsties pie NATO un citiem partneriem ar lūgumu nosūtīt uz Afganistānu vēl 5000 karavīru.

Šo spēku pārdislocēšana uz Afganistānu tiks uzsākta janvārī. Nav izslēgta pārdislocēšanās atlikšana vai atcelšana atkarībā no situācijas Afganistānas valdībā un citiem faktoriem.

Baltais nams vēl oficiāli neizpauž Obamas uzrunas detaļas, bet Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns savā runā parlamentā jau ir pastāstījis par jaunās ASV stratēģijas svarīgajiem momentiem.

Brauns sacīja, ka jaunās ASV stratēģijas Afganistānā mērķis būs Afganistānas armijas palielināšana no 90 tūkstošiem līdz 134 tūkstošiem karavīru, lai šī valsts pati spētu cīnīties pret talibu kaujiniekiem. Īpaša uzmanība veltīta Hilmendas provincei, uz kurieni plānots nosūtīt 10 tūkstošus afgāņu karavīru.

Svarīgs šīs stratēģijas moments būs arī darbība diplomātiskajā līmenī, kur plānots veidot Afganistānas attiecības ar kaimiņvalstīm, kuru pamatā būtu garantijas par neiejaukšanos Afganistānas iekšējās lietās.

Par jauno ASV stratēģiju Afganistānā svētdien pirmie uzzināja ASV viceprezidents Džo Baidens, prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeimss Džounss, aizsardzības ministrs Roberts Geitss, ASV bruņoto spēku štābu priekšnieku apvienotās komitejas komandieris Maikls Malens un viņa vietnieks Džeimss Kārtraits, ASV Centrālās pavēlniecības vadītājs Deivids Petreuss un Baltā nama kancelejas vadītājs Rams Emanuels.

Obama arī telefoniski apspriedās ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, ASV spēku pavēlnieku Afganistānā ģenerāli Stenliju Makristalu un ASV vēstnieku Kabulā Karlu Eikenberiju.

Pirmdien Obama pastāstīja par savu jauno stratēģiju Afganistānā telefonsarunā ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī, tikšanās laikā ar Austrālijas premjeru Kevinu Radu un telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu. Pēc tam Obamam bija videokonference ar Lielbritānijas premjerministru Braunu.

BNS