Pasaulē
2009. gada 4. decembris, 10:15

Krievija un Vatikāns nodibina pilnas diplomātiskās attiecības

Jauns.lv

Krievija un Vatikāns ceturtdien vienojās nodibināt pilnas diplomātiskās attiecības, paziņoja Kremļa administrācija pēc Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva un Romas pāvesta Benedikta XVI tikšanās Krievijas prezidenta Itālijas vizītes laikā.

 "Prezidents Medvedevs pateica pāvestam Benediktam XVI, ka ir parakstījis dekrētu par pilnu diplomātisko attiecību izveidošanu ar Vatikānu. Viņš lūdza Ārlietu ministriju vadīt pārrunas par attiecību izveidošanu un pārstāvības līmeņa paaugstināšanu līdz apustuliskajam nuncijam un vēstniecībai," paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretāre Natālija Timakova.

Abas puses uztur attiecības jau kopš 1990.gada, bet tikai pārstāvniecību, nevis vēstniecību līmenī.

Vatikāns apstiprināja, ka "ir nolemts izveidot pilnas diplomātiskās attiecības", un atzinīgi novērtēja "sirsnīgās saites" starp Vatikānu un Maskavu.

Attiecības starp Romas katoļu baznīcu un Krievijas pareizticīgo baznīcu ir gadsimtiem ilgi bijušas saspīlētas. Pareizticīgo baznīca pēdējos gados apsūdz Romas katoļu baznīcu mēģinājumos pievērst katoļticībai pēcpadomju Krievijas iedzīvotājus. Vatikāns ir paziņojis, ka tā darbība Krievijā attiecas galvenokārt uz tradicionāli katoliskajām etniskajām minoritātēm, tostarp poļiem, vāciešiem un lietuviešiem, kas agrāk tika diskriminētas un vajātas.

Attiecības ir pasliktinājuši arī abu baznīcu strīdi par īpašumiem. Attiecības starp abām baznīcām ir uzlabojušās, kopš par Maskavas un visas Krievzemes patriarhu šogad kļuva reformu piekritējs Kirils pēc līdzšinējā patriarha Aleksija II nāves pagājušā gada decembrī. Kirils pirms tam bija Krievijas pareizticīgo baznīcas Ārējo sakaru departamenta vadītājs un šajā amatā vairākkārt ticies ar Benediktu XVI.

Krievijas prezidenta un Romas katoļu baznīcas vadītāja tikšanās laikā Medvedevs uzdāvināja pāvestam lādīti ar Kristus Pestītāja katedrāles attēlu. Šī katedrāle Maskavā tika nojaukta padomju varas laikā, bet pēcpadomju Krievijā ir uzcelta no jauna.

Medvedevs uzdāvināja pāvestam arī pareizticīgo enciklopēdijas 22 jaunus sējumus. Iepriekšējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins, 2007.gadā tiekoties ar pāvestu, bija uzdāvinājis viņam pirmos sējumus.

"Es nespēšu to visu izlasīt," pajokoja pāvests. "Mēs jums palīdzēsim," atbildēja Krievijas prezidents.

Arī Romas katoļu baznīcas vadītājs pasniedza vairākas dāvanas, to skaitā Romas Sv. Pētera katedrāles litogrāfiju un savas enciklikas tulkojumu krievu valodā.

Tikšanās ilga pusstundu.

Iepriekšējais Krievijas prezidents Putins trīsreiz tika uzņemts audiencē Vatikānā - pie tagadējā Romas pāvesta 2007.gada martā un pie iepriekšējā pāvesta Jāņa Pāvila II 2000. un 2003.gadā. Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs pirms 20 gadiem tikās ar Jāni Pāvilu II neilgi pirms Berlīnes mūra krišanas.

BNS