Pasaulē
2009. gada 7. decembris, 18:02

Kopenhāgenā sākas ANO klimata konference

Jauns.lv

Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā pirmdien sākās ANO konference, kurā pasaules valstis mēģinās vienoties par to, kā tiks ierobežota siltumnīcefektu izraisošo gāzu nonākšana atmosfērā pēc 2012.gada, kad beigs darboties Kioto protokols, kas to regulē pašlaik.

 Konferencē, kas turpināsies līdz 18.decembrim, savu dalību apstiprinājuši vairāk nekā 100 valstu līderi, tostarp ASV prezidents Baraks Obama.

Konferences atklāšanu ievadīja īsfilma, kurā atainots, kā nākotnes bērni tuksnesim līdzīgā dabas ainavā piedzīvo apokaliptisku vētru, norādot par šādas ainas iespējamību gadījumā, ja valstu līderi aktīvi nerīkosies, lai novērstu klimata pārmaiņas.

"Lūdzu, palīdziet izglābt pasauli," filmas nobeigumā žēlīgā balsī sacīja maza meitenīte.

Dānijas premjers Larss Leke Rasmusens, atklājot klimata pārmaiņām veltīto konferenci, sacīja, ka vērienīgās tikšanās primārais mērķis ir nosargāt cilvēci.

Pēc atklāšanas ceremonijas 192 valstu pārstāvji sāks sarunas ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām ietvaros, un 18.decembrī uz konferences gala samitu ieradīsies vairāk nekā 100 valstu un valdību vadītāji.

Valstu delegātiem līdz 18.decembrim jāizstrādā plāns cīņai ar cilvēku darbības radītājām kaitīgajām siltumnīcefekta gāzēm (SEG), kuras tiek vainotas klimata pārmaiņās un Zemes ekosistēmu dabiskā līdzsvara izjaukšanā.

Delegātiem arī jāvienojas par plāna finansēšanas modeli, kas palīdzētu pasaules nabadzīgākajām valstīm, kuras ir visvairāk pakļautas klimata pārmaiņu iespējami katastrofālajām sekām.

Sagaidāms, ka Kopenhāgenas konferences laikā valstīm izdosies panākt politisku vienošanos, kas paredz konkrētu valstu tālāko rīcību, tostarp arī katras valsts finansiālo ieguldījumu. Vienošanās tālākai saskaņošanai līdzīgu tikšanos paredzēts rīkot 2010.gadā, savukārt 2012.gadā plānots parakstīt dalībvalstīm juridiski saistošu līgumu.

Analītiķi vairākkārtīgi pauduši bažas par konferences veiksmīgu iznākumu, norādot uz atšķirībām starp trešās pasaules valstu vajadzībām un attīstīto valstu gatavību atvēlēt vides aizsardzībai nepieciešamos līdzekļus, kā arī krasi samazināt oglekļa dioksīda izmešu apjomu.

Klimata pārmaiņu konferences norises vieta tikusi pasludināta par ANO teritoriju. Konferencē piedalās aptuveni 15 tūkstoši cilvēku, tostarp, valstu delegāciju pārstāvji, žurnālisti un dažādu organizāciju locekļi. Vēl aptuveni 19 tūkstošiem interesentu dalība konferencē liegta, jo tās norises vietā nav iespēju uzņemt tik daudz cilvēku.

Vairāk nekā puse Dānijas policistu tikuši norīkoti patruļām Kopenhāgenā, un kārtībsargi jau brīdinājuši, ka aktīvi reaģēs vardarbīgu protestu gadījumā.

BNS