Pasaulē
2009. gada 11. decembris, 10:45

Ziemeļkoreja paziņo par lēmumu sadarboties ar ASV

Jauns.lv

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka tā turpinās sadarbību ar ASV, lai izlīdzinātu nevienprātības par tās kodolprogrammu.

ASV īpašā sūtņa Ziemeļkorejas jautājumos Stīvena Bosvorta viesošanās laikā abām pusēm bija ilgas, tiešas un atklātas sarunas par visdažādākajiem jautājumiem, ieskaitot miera līguma noslēgšanu un attiecību normalizēšanu, ekonomisko un enerģētisko palīdzību un Korejas pussalas kodolatbruņošanu, teikts ministrijas paziņojumā.

Ziemeļkoreja un ASV arī vienojušās par sešu pušu atbruņošanās sarunu atsākšanu un 2005.gada septembra kopīgā paziņojuma ieviešanu.

2005.gada septembrī Ziemeļkoreja solīja atteikties no kodolieročiem apmaiņā pret palīdzību, diplomātisku pretīmnākšanu un sarunu uzsākšanu par pastāvīgu miera līgumu pussalā.

Sešu pušu sarunas, kurās piedalās abas Korejas, ASV, Ķīna, Krievija un Japāna, sākās 2003.gadā. Pavērsieni mijušies ar kritumiem un puses cita citu apsūdz negodprātībā.

Bosvorts šonedēļ viesojās Phenjanā, risinot pirmās tiešās sarunas ar Ziemeļkoreju kopš ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas nākšanas pie varas.

LETA