Pasaulē
2009. gada 28. decembris, 10:22

Obama vēlreiz pārbaudīs visu aviotransporta drošības sistēmu

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama devis rīkojumu pilnībā pārskatīt ASV aviopārvadājumu drošības kontroles sistēmu, televīzijas kanālā ABC paziņojis Baltā nama oficiālais pārstāvis Roberts Gibss.

Pagājušo piektdien, kad Denveras lidostā nolaidās lidmašīna "A330", kas veica Ziemassvētku reisu no Amsterdamas, kāds pasažieris - Nigērijas pilsonis Umars Faruks Abdulmutallabs - "sarīkoja uguņošanu" tieši lidmašīnā, kurā atradās 278 cilvēki. Vairāki pasažieri guva ievainojumus, viens no cietušajiem ievietots slimnīcā.

Kā stāsta aculiecinieki, pasažieri un apkalpes locekļi savlaicīgi noreaģēja un pievarēja ļaundari. Lidostā viņu aizturēja FIB darbinieki, bet vēlāk viņam tika izvirzīta apsūdzība terora akta mēģinājumā. Pēc incidenta ASV lidostās tiek veikti pastiprināti drošības pasākumi.

"Prezidents pieprasījis pārskatīt aviopārvadājumu drošības garantēšanas sistēmu, lai noskaidrotu, kā un kāpēc cilvēks ar ķīmisku spridzekli varēja nokļūt lidmašīnā Amsterdamā un izlidot uz ASV. Obama ir pārliecināts, ka valdība veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai cīnītos pret tiem, kuri mūs apdraud," svētdien paziņoja Gibss.

Gibss atgādināja, ka apsūdzētais iekļauts bīstamo personu sarakstā, kurā reģistrēti vairāk nekā 550 000 uzvārdu.

"Cilvēku iekļaušana šajā sarakstā nenozīmē, ka viņi lidostās tiek stingrāk pārbaudīti, un prezidents pavēlējis veikt izmeklēšanu, lai noteiktu, kuri cilvēki no šī saraksta faktiski tikuši pakļauti stingrākai pārbaudei," norādīja Gibss.

Pēc viņa teiktā, Obama pavada atvaļinājumu Havaju salās un regulāri rīko apspriedes ar Nacionālās drošības padomes locekļiem, kuri informē valsts vadītāju par izmeklēšanas gaitu.

LETA