Pasaulē
2009. gada 28. decembris, 14:15

ASV lidmašīnu uzspridzināt mēģinājušā nigērieša ģimene sola sadarboties ar varas iestādēm

Jauns.lv

Nigērieša Umara Faruka Abdulmutallaba ģimene pirmdien solīja sadarboties ar varas iestādēm, lai noskaidrotu apstākļus, kādos pagājušajā piektdienā terorismā apsūdzētais Abdulmutallabs neveiksmīgi centās uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu ar 289 cilvēkiem, kas no Amsterdamas lidoja uz ASV pilsētu Detroitu.

 Abdulmutallaba ģimene pirmajā publiskajā paziņojumā sola "pilnībā sadarboties ar vietēja un starptautiska mēroga drošības dienestiem", piebilstot, ka dēla nesenā pazušana un vēlākā rīcība bijusi viņam "ļoti neraksturīga".

"Pirms tam jau no agras bērnības Faruks, pēc vecāku labākās sirdsapziņas, nekad nav izrādījis attieksmi, uzvedību vai rīcību, kas viestu bažas. Tiklīdz kā šādas bažas ļoti nesen radās, viņa vecāki par to ziņoja un meklēja palīdzību," paziņojumā raksta 23 gadus vecā terorista ģimene.

Jau vēstīts, ka Nigērijas pilsonis Abdulmutallabs piektdien neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt ASV aviosabiedrības "Northwest Airlines" lidmašīnu, kas bija ceļā no Amsterdamas uz Detroitu.

Saskaņā ar jaunāko Nigērijas Civilās aviācijas pārvaldes sniegto informāciju terorists aviobiļetes iegādājās 16.decembrī aviosabiedrības KLM birojā Ganas galvaspilsētā Akrā, par 2831 ASV dolāru (aptuveni 1396 latu) vērtajām biļetēm norēķinoties skaidrā naudā. Biļetes bijušas lidojumiem abos virzienos, lai gan iepriekš tika ziņots, ka Abdulmutallabam bijusi vienvirziena biļete.

Civilās aviācijas pārvaldes pārstāvis attiecās sniegt informāciju par Abdulmutallaba iepriekšējiem lidojumiem, norādot, ka Nigērijas un ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) amatpersonas šo informāciju uzskata par slepenu.

Zināms, ka Abdulmutallabs uz Detroitu devies tikai ar nelielu rokas bagāžu.

Abdulmutallabs ceturtdien ar Nīderlandes aviosabiedrības KLM reisu izlidoja no Nigērijas lielākās pilsētas Lagosas uz Amsterdamu, bet piektdien Amsterdamas Shipholas lidostā iekāpa "Northwest Airlines" lidmašīnā, kas devās uz Detroitu.

Kad "Northwest Airlines" lidmašīna "Airbus A330" ar 278 pasažieriem un 11 apkalpes locekļiem gatavojās nolaisties Detroitas lidostā, viņš mēģināja zem segas detonēt spridzekli, bet sprādziens neizdevās un viņu pieveica pasažieri un apkalpes locekļi. Abdulmutallabs tika aizturēts un ir vienīgais nopietni cietušais šajā incidentā, jo guvis smagus apdegumus.

Abdulmutallabs pratināšanā teicis, ka spridzināšanas ierīci un instrukcijas tās lietošanai viņš esot saņēmis no "Al Qaeda" dalībniekiem Jemenā. Tomēr izmeklētāji arī pieļauj iespēju, ka Abdulmutallabs varētu būt terorists pašdarbnieks un viņa stāsts par saistību ar "Al Qaeda" ir izdomāts.

ASV iekšējās drošības ministre Dženeta Napolitano intervijā telekanālam "ABC News" sacīja, ka vēl nekas neliecina par to, ka Abdulmutallaba iecerētais sprādziens būtu daļa no plašāka terorisma plāna. Viņa piebilda, ka izmeklēšana turpinās.

ASV saistībā ar piektdien notikušo incidentu ir lūgušas aviokompānijas visā pasaulē uz nenoteiktu laiku pastiprināt drošības pārbaudes pasažieriem, kas izlido uz Savienotajām Valstīm.

ASV Iekšējās drošības ministrija pastiprināja drošības pārbaudes visos iekšzemes un starptautiskajos reisos. Drošības pasākumi sestdien un svētdien tika pastiprināti arī citu pasaules valstu lidostās, sevišķi reisiem uz ASV.

BNS