Uz pāvestu šāvušais terorists nopelnījis miljonus ar memuāriem
Pasaulē
2010. gada 11. janvāris, 09:39

Uz pāvestu šāvušais terorists nopelnījis miljonus ar memuāriem

Jauns.lv

Uz Jāni Pāvilu II šāvušais Turcijas pilsonis Mahmets Alī Agdža ar divām grāmatām un dokumentālās filmas palīdzību varētu nopelnīt līdz pat septiņiem miljoniem dolāru, ziņo The Sunday Times.

Mahmetam piedāvāti divi miljoni dolāru par ekskluzīvu interviju dokumentālajai filmai, kā arī pieci miljoni dolāru par divu grāmatu uzrakstīšanu, viena no kurām būtu viņa autobiogrāfija. Par to, kurš izteicis šo piedāvājumu, pagaidām netiek izpausts. Tomēr pats Mahmets atzinies, ka lielu interesi par dokumentālo filmu un televīzijas raidījumiem izrādījuši kanādiešu un japāņu televīzijas kanāli.

Itāliešu izdevējs Frančesko Aliberti intervijā The Sunday Times paziņojis, ka pēc viņa domām, viņa memuārus lasītgribētāji atrastos visā pasaulē – bet tikai tajā gadījumā, ja uzbrucējs stāstīs patiesu stāstu „ar lielu daudzumu jaunu atklāsmju”.

Tanī pat laikā, uzzinot par memuāru un dokumentālās filmas tapšanu, daudzi uzskata, ka pats fakts, ka cilvēkam ir iespēja nopelnīt uz pastrādātā nozieguma rēķina, ir amorāls.

Mahmets paziņojis arī to, ka ir sazinājies ar bestsellera „Da Vinči kods” autoru Denu Braunu, lai vienotos par „Vatikāna koda” izdošanu, kuru viņš apņēmies uzrakstīt pēc dokumentālās filmas iznākšanas. „Mans plāns – pastāstīt par pasaules galu un uzrakstīt ideālu evaņģēliju... Es aprakstīšu ideālu kristietību, kuru Vatikāns nekad nav sapratis”, stāsta Mahmets. Par to, vai grāmatā būs kaut kāda informācija par pašu uzbrukumu pāvestam, Agdža ir noklusējis.

Uzbrukums Romas pāvestam Jānim Pāvilam II notika 1981.gada 13.maijā, svētā Pētera laukumā. Pāvests guva nopietnus ievainojumus, bet izdzīvoja. Mahmets tika arestēts notikuma vietā un vēlāk notiesāts uz 19 gadiem cietumā. 1983.gadā Jānis Pāvils II apciemoja Mahmetu itālijas cietumā un paziņoja, ka piedod savam uzbrucējam.

2000.gadā itāliešu tiesībsargājošās institūcijas atbrīvoja un ekspatriēja Agdžu uz dzimteni, kur viņš uzreiz tika arestēts un apsūdzēts citos noziegumos. Izrādījās, ka līdz uzbrukumam viņš bijis notiesāts uz desmit gadiem Turcijā par žurnālista slepkavību, kura izdarīta 1979.gadā, taču toreiz slepkava no cietuma izbēga. Pēc Mahmeta advokāta teiktā, viņa klients no apcietinājuma atbrīvosies šā gada 18.janvārī.

VIDEO: Mahmeta Alī Agdžas uzbrukums Romas pāvestam Jānim Pāvilam II 1981.gada 13.maijā (sākot ar 4.minūti).

kasjauns.lv