Pasaulē
2010. gada 21. janvāris, 16:55

Viļņa grib kļūt par Pasaules grāmatu galvaspilsētu

Jauns.lv

Beidzoties projektam "Viļņa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2009", Viļņas pašvaldība gatavojas iesniegt pieteikumu Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijai (UNESCO), lai 2012.gadā Viļņa varētu kļūt par Pasaules grāmatu galvaspilsētu.

Kā uzskata Viļņas vicemērs Gintauts Babravičs, kultūras galvaspilsētas projekta gaitā uzkrātā pieredze var noderēt jaunu vērienīgu plānu īstenošanai un pat no kļūdām var mācīties.

Pēc viņa teiktā, tiks mēģināts panākt, lai šādu projektu kopīgiem spēkiem īsteno Kultūras ministrija un pašvaldība.

Ja uz šo titulu tiks atļauts pretendēt divām pilsētām, tās būs Viļņa un Kauņa. "Ja būs viena pilsēta, tā būs Viļņa, jo tai ir vairāk iespēju tādu titulu nopelnīt," skaidrojis mēra vietnieks.

Lietuvas kultūras ministrs Remigijs Vilkaitis atzinis, ka ideja ir laba, bet panākumi lielā mērā būs atkarīgi no cilvēkiem, kas to īstenos. "Šobrīd redzam, kā tika īstenots Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts, vēl gatavojam atskaiti. Ja [jauno projektu] uzņemsies īstenot atbildīgi cilvēki, tad šāda programma noteikti var būt ļoti laba," viņš piebildis, norādot, ka laika šīs ieceres īstenošanai vēl ir daudz.

Pagājušā gada nogalē, rezumējot programmas "Viļņa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2009" norisi, Babravičs norādīja, ka ārvalstu presē atšķirībā no pašas Lietuvas bijis vērojams krietns atzinīgu publikāciju pārsvars pār kritiskajām.

Viņš atgādināja, ka cerības uz lielu tūristu pieplūdumu nav attaisnojušās objektīvu iemeslu dēļ - galvenokārt sakarā ar panīkumu Viļņas lidostā, kas iestājās tieši pagājušā gada sākumā, kad daļu savu lidojumu atcēla aviokompānija "airBaltic", savukārt lidsabiedrība "flyLAL" pilnīgi apturēja darbību.

Vicemērs solīja, ka pašvaldība centīsies saglabāt un atbalstīt arī iecienītākos kultūras galvaspilsētas programmas pasākumus - "Ielu mūzikas dienu", "Kultūras naktis", pasākumu "Māksla negaidītā telpā", Mākslas gadatirgu un citus.

LETA