Pasaulē
2010. gada 1. februāris, 15:58

ASV budžeta deficīts šogad varētu sasniegt rekordaugstu līmeni

Jauns.lv

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija pirmdien atzinusi, ka valdības budžeta deficīts šajā fiskālajā gadā, kas noslēgsies septembrī, pieaugs līdz 1,556 triljoniem dolāru (784,2 miljardiem latu), sasniedzot rekordaugstu līmeni.

Baltais nams iepriekš bija prognozējis, ka ASV budžeta deficīts 2010.fiskālajā gadā veidos 1,502 triljonus dolāru (757 miljardus latu) salīdzinājumā ar 1,413 triljoniem dolāru (712,2 miljardiem latu) pirms gada, kad tika reģistrēts augstākais deficīts kopš Otrā pasaules kara.

Savukārt attiecībā pret ekonomikas apjomu ASV šā gada budžeta deficīts veidos 10,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Iepriekš gan tika ziņots, ka valsts budžeta deficīts šajā fiskālajā gadā varētu nedaudz samazināties līdz 1,349 triljoniem dolāru (679,8 miljardiem latu).

Apjomīgais ASV budžeta deficīts tiek skaidrots ar valsts ieņēmumu kritumu un izdevumu pieaugumu, kas galvenokārt saistīts ar palīdzību finanšu sistēmai un fiskālajiem stimulēšanas pasākumiem, lai veicinātu pasaules lielākās ekonomikas izkļūšanu no ilgstošas recesijas.

Baltais nams pirmdien ASV Kongresam arī nosūtīja 2011.fiskālā gada budžeta likumprojektu, kas paredzēts finanšu, fiskālās, nekustamo īpašumu un bezdarba krīžu radīto seku likvidēšanai, kā arī ASV ilgtermiņa ekonomiskās drošības veicināšanai.

LETA