„Kāsīša” dēļ specdienests ielaužas mājās un bērna acu priekšā apšauj suņus
Pasaulē
2010. gada 12. maijs, 07:00

„Kāsīša” dēļ specdienests ielaužas mājās un bērna acu priekšā apšauj suņus

Jauns.lv

Šā gada februārī portālā reason.com tika publicēts raksts par narkotiku reidu Misūri štatā, ASV: specvienība ielauzās mājā un ar septiņiem šāvieniem bērna acu priekšā nošāva divus suņus.

­

Mājā tika atrasts niecīgs daudzums marihuānas, kas, acīmredzot kalpoja par necilvēcīgās izturēšanās un cietsirdības iemeslu. Vēlāk vecāki tika apsūdzēti bērnu apdraudēšanā.

„No tā var izdarīt secinājumu, ka marihuānas smēķēšana apdraud bērnus, bet bruņota ielaušanās mājā, apšaudes sarīkošana un divu suņu nošaušana maza bērna klātbūtnē ir svarīgs policijas uzdevums, lai garantētu vispārējo drošību,” raksta portāls reason.com.

Nupat internetā parādījies arī video, kurā viss augstāk aprakstītais ir redzams. Video ir šokējošs, tāpēc brīdinām: cilvēkiem ar vājiem nerviem skatīties nav ieteicams.

Reason.com raksta, ka šāds ir rezultāts 30 gadus ilgušajai valdības militārās retorikas politikai: policisti, ģērbušies kā karavīri, izlauž durvis un nakts vidū iebrūk mājā, noslepkavo dzīvniekus, bērna klātbūtnē šaudās, bet pēc tam vecākus apsūdz bērnu apdraudēšanā.

„Ik dienu ASV notiek 100-150 šādi reidi, kas „garantē noziedzības izskaušanu”. Ņemot vērā, ka arī konkrētajā gadījumā specvienībai izdevās novērst marihuānas uzsmēķēšanu, šo misiju var uzskatīt par veiksmīgu,” – ironiski piebilst portāls reason.com

Šā gada aprīlī portāls Kasjauns.lv jau rakstīja par vēl kādu gadījumu, kad ASV policisti bez redzama iemesla teju līdz nāvei piekāva kādu studentu.

Kāda Videonovērošanas kamera fiksēja incidentu, kurā policijas specvienība smagi piekāva studentu. FIB uzsāka šīs lietas izmeklēšanu un gadījums radījis plašu rezonansi sabiedrībā.

Džonam Makenam, kurš neizrādīja nekādas agresivitātes pazīmes, pēkšņi uzbruka trīs policisti un līdz bezsamaņai piekāva ar stekiem. Puisim tika ielauzts galvaskauss un ārstiem nācās uzlikt astoņas skavas, lai sadziedētu atvērto brūci.

Pēc piekaušanas policisti jaunietim paziņoja, ka viņš tiek arestēts un brīdināja, lai viņš nemēģina par policistiem sūdzēties. Bet par laimi notikušo iemūžināja videonovērošanas kamera un materiāls drīzumā nonāca portālā YouTube, bet vēlāk arī televīzijā.

Incidents notika 3.martā pēc kādas basketbola spēles. Policisti patrulēja ielās, lai nepieļautu masu nekārtības. Video redzams, ka Džons tuvojas jātniekiem, bet neizrāda nekādas agresivitātes pazīmes. Pēkšņi pieskrien policisti un sāk jaunieti sist.

Makena advokāts pavēstīja, ka izziņā par arestu norādīts, ka students esot „iesitis jātnieku policijai un viņu zirgam, nodarot nebūtiskus zaudējumus”. Arī par puiša gūtajiem ievainojumiem policijas izziņā rakstīts, ka tie esot nebūtiski. Tāpat tur rakstīts, ka jaunietis esot mudinājis apkārtējos uz nemieriem.

Paši studenti apgalvoja, ka policisti paši meklējuši konfliktu un piesējušies nevainīgiem garāmgājējiem.

Šobrīd zināms, ka Makenam izvirzītās apsūdzības ir atsauktas un policijā sākta dienesta pārbaude. Vietējās policijas priekšnieks paziņojis, ka viņš nožēlo savu padoto rīcību un viņi, visdrīzāk, tiks atbrīvoti no turpmākas dienesta pienākumu pildīšanas.

Policisti gandrīz līdz nāvei piekauj studentu:

­ ASV specdienestu biežās kļūdas un nepamatotā agresivitāte izraisījusi asu sabiedrības nosodījumu un raisījusi plašas diskusijas publiskajā telpā.

VIDEO: ironiska reklāma par ASV specdienestu darbu

kasjauns.lv

­­­­