Plūdi sasnieguši Varšavu
Pasaulē
2010. gada 21. maijs, 17:10

Plūdi sasnieguši Varšavu

Jauns.lv

Spēcīgo lietusgāžu izraisītie plūdi, kas Polijā jau prasījuši deviņu cilvēku dzīvības, piektdienas pēcpusdienā sasnieguši Varšavu. Deviņi cilvēki gājuši bojā, un trīs pazuduši bez vēsts.

­

Kā piektdien ziņojumā parlamentam sacījis premjerministrs Donalds Tusks, šāda mēroga plūdus Polija nav pieredzējusi 160 gadus. Šobrīd tiek lēsts, ka to nodarītie zaudējumi sasniedz aptuveni 10 miljardus zlotu (1,72 miljardus latu).

"Situācija Vislas baseinā ir daudz nopietnāka nekā pēdējo lielo plūdu laikā - 1997.gadā," piebildis premjers.

Piektdienas rītā Vislas līmenis Varšavā bija uzkāpis līdz 7,4 metru atzīmei, un tiek prognozēts, ka līdz ar uzplūduma vilni tas kāps vēl par 40 centimetriem, sasniedzot augstāko līmeni beidzamo 60 gadu laikā.

Kā izteicies Mazovijas vojevodistes gubernators Jaceks Kozlovskis, Polijas armijas karavīri ir gatavi sniegt palīdzību iedzīvotājiem, ja plūdu laikā būs nepieciešama evakuācija.

Galvaspilsētas iedzīvotāji baidās, ka "lielais ūdens" var pārraut īpašos zemes vaļņus, kas aizsargā pilsētu pret plūdiem. Varšavas mērs Hanna Gronkeviča-Valca uzskata, ka "baidīties nevajadzētu, jo zemes vaļņi izturēs ūdens spiedienu". Turklāt šie stiprinājumi paredzēti ūdens līmenim līdz astoņiem metriem.

Varšavas mērijā aģentūras "RIA Novosti" korespondentam teica, ka pat kulminācijas brīdī visi tilti pār Vislu netiks slēgti un turpinās funkcionēt parastā režīmā.

Tikmēr Kozlovskis norādījis, ka problēmas rada ne tik lielā mērā augstais Vislas līmenis, kā uzplūdu viļņa garums. Pēc viņa teiktā, iespējams, ka paies divas vai trīs dienas, kamēr tas velsies cauri pilsētai, un tad piemirkušie vaļņi kādā vietā tomēr varētu neizturēt, bet ir grūti prognozēt, kur tieši tas varētu notikt.

Visla vijas cauri Polijai 1050 kilometru garumā, un līdz šim plūdi skāruši valsts dienviddaļu, kur mājas un ceļi daudzviet joprojām applūduši. Evakuēti tūkstošiem cilvēku.

Rekordaugsts ūdens līmenis Vislā tika reģistrēts 1844.gadā, kad tas sasniedza 8,52 metru atzīmi.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP

­