Austrālijā bērēs aizliedz atskaņot sporta klubu himnas un rokmūziku
Pasaulē
2010. gada 11. septembris, 11:30

Austrālijā bērēs aizliedz atskaņot sporta klubu himnas un rokmūziku

Jauns.lv

Pēc Melburnas arhibīskapa rīkojuma saņemšanas vairāk nekā 200 Austrālijas baznīcās aizliegts bēru ceremoniju laikā atskaņot sporta himnas un populāras laicīgās dziesmas.

Edikts sekoja pēc tam, kad tika konstatēts, ka viena no pieprasītākajām dziesmām bēru ceremonijās Melburnā ir austrāliešu futbola komandas "Collingwood" himna, kā arī Frenka Sinatras dziesma "My Way" un Betes Midleres izpildītā "The Wind Beneath My Wings".

Melburnas arhibīskaps Deniss Hārts apgalvo, ka sporta himnas nav piemērotas dievkalpojumam, kas uzsver nāves nopietno būtību.

"Katoļu bēru ceremonijās nedrīkst atskaņot laicīgos skaņdarbus, tādus kā romantiskas balādes, popmūziku, rokmūziku, politiska rakstura dziesmas vai futbola klubu himnas," jaunajās vadlīnijās norāda Hārts.

"Bēru ceremonijās, kurās tiek izvadīti bērni, nepiemērotas ir bērnu dziesmiņas un sentimentālas laicīgās dziesmas, jo tās var pastiprināt skumjas."

Vadlīnijās uzsvērts, ka nelaiķa un viņa tuvinieku un draugu vēlmes jāņem vērā, taču tiek norādīts, ka katoļu bēru mise ir svēts rituāls, nevis pasaulīga indivīda dzīves svinēšana.

Baznīcas pārstāvis atklāj, ka šī rīcība pilsētā, kas lepojas ar savu fanātisko pieķeršanos austrāliešu futbolam un kur futbola klubu himnas parasti tiek atskaņotas bērēs, ir izraisījusi divējādu reakciju.

Kādas draudzes priesteris tēvs Bobs Magvairs, apgalvo, ka šī rīcība apgrūtinās nelaiķa piederīgo un baznīcas vēlmju līdzsvarošanu. Melburnas laikrakstam "Herald Sun" viņš atklāj, ka vēlētos redzēt bēru ceremoniju kā "ģimenes lietu, kurā piedalās garīdzniecība, nevis garīdzniecības lietu, kurā piedalās ģimene".

Pirms diviem gadiem "Herald Sun" veiktais pētījums atklāja, ka bēru ceremonijās iecienītākās dziesmas ir futbola kluba "Collingwood" himna, dziesmas "My Way" un "The Wind Beneath My Wings", Luisa Ārmstronga "Wonderful World" un Nata Kinga Koula izpildītā "Unforgettable".

Nedaudz neparastāka dziesmu izvēle bēru ceremonijām bija grupas "Queen" dziesma "Another One Bites The Dust", "Led Zeppelin" izpildītā "Stairway to Heaven" un "AC/DC" hits "Highway to Hell".

Kasjauns.lv/LETA/Foto:Bulls Press