Pasaulē
2010. gada 30. oktobris, 14:32

Policija: Dubaijā pārtvertais sūtījums no Jemenas satur "Al Qaeda" pazīmes

Jauns.lv

Dubaijā pārtvertā uz ASV sūtītā aizdomīgā paka saturēja jaudīgu sprāgstvielu un mobilo telefonu kā detonatoru, kas ir "tādu teroristisku organizāciju kā "Al Qaeda" pazīmes", sestdien paziņoja Dubaijas policija.

"No Jemenas sūtīto aizdomīgo paku pārbaude parādīja, ka [vienā no tām] datora printera tinte saturēja sprāgstvielu", teikts policijas paziņojumā. "Ierīce bija sagatavota profesionāli un aprīkota ar elektrisko ķēdi, kas savienota ar printerī paslēptu mobilā telefona karti. Veids, kādā ietaise sagatavota, satur tādu teroristu organizāciju kā "Al Qaeda" pazīmes."

Pēc policijas teiktā, bumba bija profesionāla un sarežģīta ietaise, kas gatavota no tetranitropentaeritrīta (PETN) un svina - ārkārtīgi eksplozīvas kombinācijas, kas var nodarīt lielus postījumus.

PETN pagājušajā Ziemassvētku dienā neveiksmīgajā mēģinājumā uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu izmantoja nigērietis Umars Faruks Abdulmutallabs. PETN izmantoja arī Lielbritānijas pilsonis Ričards Rīds, kurš 2001.gada 22.decembrī mēģināja uzspridzināt aviosabiedrības "American Airlines" lidmašīnu ar kurpēs paslēptām sprāgstvielām.

PETN ir bezkrāsas sprāgstviela, kuru ir grūti atklāt un kuras neliels daudzums var nodarīt lielus postījumus.

ASV tiesībsargājošās iestādes sestdien turpina meklēt aizdomīgus sūtījumus kravas lidmašīnās, savukārt ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka divās pakās no Jemenas esot bijušas sprāgstvielas un tie bijuši "ticami teroristu draudi".

Pakas bijušas adresētas sinagogām Čikāgā, paziņoja Obama.

Kā ziņots, vairākās ASV lidostās piektdien tika izsludināta trauksme, kad kravas lidmašīnā, kas bija ceļā no Jemenas uz Čikāgu, pusceļā Lielbritānijas Īsmindlendsas reģionālajā lidostā piektdienas rītā tika atrasta aizdomīga paka. Tāds pats aizdomīgs sūtījums arī atrasts lidmašīnā Dubaijā, kas bija pusceļā no Jemenas uz ASV. Aizdomīgajās pakās atradās pārveidotas krāsvielas kasetnes, kurām bija pievienoti vadi, un kaut kāds pulveris.

Baltais nams paziņoja, ka ziņas par sūtījumiem sniegusi Saūda Arābija, un Vašingtona ir "pateicīga par tās palīdzību savākt informāciju, kas palīdzēja novērtēt draudus no Jemenas".

Paku atrašana ASV lika pārbaudīt trīs no Eiropas ielidojuša kravas lidmašīnas - divas Filadelfijā un vienu Ņuarkā, kā arī pasta kompānijas UPS kravas furgonu Ņujorkā. Tāpat ASV un Kanādas reaktīvie iznīcinātāji pavadīja līdz Ņujorkas lidostai pasažieru lidmašīnu no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, lai arī tajā neatradās sūtījumi no Jemenas.

"Mēs turpināsim īstenot papildus drošības pasākumus, cik vien ilgi tas ir nepieciešams mūsu pilsoņu aizsardzībai," īpašā preses konferencē Baltajā namā paziņoja Obama.

Augstākās amatpersonas saka, ka draudu līmenis ASV nav paaugstināts, lai arī Valsts departaments paziņoja, ka pastiprināti drošības pasākumi.

Obama skaidri norādīja, ka viņš par plānu tur aizdomās "Al Qaeda" Jemenas atzaru, kurš varētu atstāt smagas sekas uz globālo kravu pārvadāšanas industriju.

Prezidenta galvenais padomnieks terorisma apkarošanas jautājumos Džons Brenans žurnālistiem paziņoja, ka abos sinagogām Čikāgā adresētajos sūtījumos "bijušas sprāgstvielas".

"Ar tām bija paredzēts veikt kaut kāda veida uzbrukumu. Sākotnējā analīze rāda, ka atrastie materiāli un ietaise bija paredzēti kaitējuma nodarīšanai", sacīja Brenans.

Tikmēr Lielbritānijas varasiestādes veic izmeklēšanu, vai pakā atradās strādājoša bumba.

"Pašlaik varu teikt, ka ietaise saturēja sprāgstvielas. Taču pašlaik nav skaidrs, vai tā bija strādājoša sprāgstoša ierīce. Kriminālistu darbs turpinās," sacīja iekšlietu ministre Terēza Meja.


LETA