Saūda Arābija ir viens no galvenajiem teroristu finansētājiem

Jauns.lv

Saūda Arābija ir pasaulē lielākais finansējuma avots islāma kaujinieku grupējumiem, ieskaitot Afganistānas talibus, "Al Qaeda" un Pakistānā bāzēto "Lashkar e Taiba", bet valdība nevēlas apturēt šo naudas plūsmu, atsaucoties uz tīmekļa vietnes "WikiLeaks" nopludinātajiem dokumentiem, vēsta laikraksts "The Guardian".

Saūda Arābija ir viens no galvenajiem teroristu fi...

Ar 2009.gada decembri datētajā ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vēstulē valsts diplomāti tiek aicināti divkāršot savas pūles, lai apturētu no Saūda Arābijas nākošo līdzekļu nokļūšanu Afganistānas un Pakistānas ekstrēmistu rokās.

"WikiLeaks" nopludinātie dokumenti liecina, ka no Saūda Arābijas lielāko daļu sava finansējuma saņem arī sunnītu teroristu grupējumi.

Kā avoti teroristu finansēšanai minētas arī Katara, Kuveita un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

"The Guardian" norāda, ka diplomātiskajās telegrammās uzsvērts citādi bieži bez ievērības atstātais faktors, ka vardarbību daļēji finansē bagāti, konservatīvi noskaņoti ziedotāji Arābijas jūras piekrastes valstīs, kuru valdības nedara gandrīz neko, lai viņus apturētu.

Dokumenti liecina, ka sevišķi aktuāla šī problēma ir Saūda Arābijā. Kaujinieki iekļūst valstī, maskējoties par svētceļniekiem, nodibina fiktīvus uzņēmumus līdzekļu atmazgāšanai un saņem naudu no valdības sankcionētām labdarības iestādēm.

Vienā no diplomātiskajām telegrammām izklāstīts, kā Pakistānā bāzētais grupējums "Lashkar e Taiba" izmantojis Saūda Arābijā izvietotu kompāniju savu darbību finansēšanai 2005.gadā. Grupējuma labdarības spārna pārstāvis devies uz Saūda Arābiju, lai savāktu ziedojumus jaunu skolu celtniecībai. To izmaksas bijušas krietni pārspīlētas, un atlikums nodots kaujinieku rokās.

Tas iespējams, pateicoties apstāklim, ka svētceļnieki bieži ceļo ar lielām skaidras naudas summām, bet Saūda Arābijas likumi nedrīkst liegt tiem iekļūšanu valstī.

Nozīme esot pat maziem ziedojumiem, jo saskaņā ar ASV aprēķiniem "Lashkar e Taiba" darbojas ar visai nelielu budžetu - 5,25 miljoniem dolāru.

Vašingtona bieži kritizējusi Saūda Arābiju par tās pasīvo rīcību teroristu finansēšanas avotu un tīklu apkarošanā.

Klintone runājusi par augošu izaicinājumu piespiest Saūda Arābiju šīs problēmas apkarošanu uztvert kā stratēģisku prioritāti, kā arī paudusi neapmierinātību par tās atteikšanos aizliegt trīs labdarības iestādes, kas ASV klasificētas kā teroristu organizācijas.

Tomēr "The Guardian" norāda, ka "WikiLeaks" publiskotie dokumenti liecina arī par zināmu progresu. Šogad ASV amatpersonas ziņojušas, ka kopš Saūda Arābijas valdības veiktajiem pasākumiem būtiski mazinājušās "Al Qaida" iespējas finansējuma iegūšanai.

Laikrakstā gan secināts, ka lielākā daļa kritikas izteikta privātā kārtā, bet oficiālā līmenī ar naftu bagātā amerikāņu sabiedrotā izpelnījusies ievērojami mazāku kritikas devu nekā Pakistāna un Afganistāna.

Tā vietā ASV diplomāti Rijādā pauduši bažas par Saūda Arābijas naftas lauku pasargāšanu no "Al Qaeda" uzbrukumiem.

Dokumenti liecina, ka otra Persijas jūras līča valsts, kas sagādā vislielākās problēmas, ir AAE. Viens no nopludinātajiem ziņojumiem vēsta, ka caur šajā valstī bāzētajiem uzņēmumiem ievērojamus līdzekļus gūst Afganistānas talibi un "Haqqani" tīkls. Naudu viņi iegūst ar izspiešanu un cilvēku nolaupīšanu.

"Daži afgāņu biznesmeņi AAE biļetes iegādājas tikai ceļojuma dienā, lai samazinātu iespēju tikt nolaupītiem, ierodoties Afganistānā vai Pakistānā," teikts ziņojumā.

Kādā citā no ziņojumiem Klintone atzīmējusi, ka par talibu un citu teroristu identitāti ir ļoti grūti pārliecināties, jo AAE vājā finanšu regulācija un "caurās" robežas atstāj ASV izmeklētājus ar "ļoti ierobežotu informāciju".

Robežu kontroles trūkumu "izmanto talibu kurjeri un Afganistānas narkobaroni, maskējoties starp tirgotājiem, uzņēmējiem un viesstrādniekiem", atzīmējusi Klintone.

Kopā ar savu kaimiņvalsti Kuveitu AAE ir raksturota kā "Al Qaeda" un citu teroristu grupējumu "finansējuma avots un galvenais tranzīta punkts".

AAE valdība centusies apkarot teroristu finansēšanas avotus savā zemē, bet ir daudz negribīgāk noskaņota "veikt pasākumus pret Kuveitā bāzētajiem finansistiem un koordinatoriem".

"The Guardian" norāda, ka ir diezgan maz informācijas par Kataru, vienīgi, ka tās sadarbība ar ASV uzskatāma par sliktāko visā reģionā.

Plašais teroristu finansēšanas tīkls stiepjas līdz pašai Pakistānai, kuras valdība ASV diplomātiskajos dokumentos izpelnījusies bargu kritiku. Tie liecina, ka pirms 2008.gada teroraktiem Mumbajā Pakistānas un Ķīnas diplomāti visādi centušies bloķēt ASV sankcijas pret islāmistu organizāciju "Jamaat ud Dawa".

Šī labdarības organizācija tiek uzskatīta par daļu no "Lashkar e Taiba", kas 2008.gadā veica asiņainos uzbrukumus Mumbajā.

LETA