Pasaulē
2010. gada 19. decembris, 14:42

Ekvadora rīkos referendumu par vēršu cīņu aizliegšanu

Jauns.lv

Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea paziņoja, ka tiks rīkots referendumu par vēršu cīņu iespējamo aizliegšanu, kurā ekvadoriešiem būs jāizlemj to nākotne. Pats prezidents tradicionālo izklaidi jau nodēvējis par "vardarbības izrādi".

"Reaģējot uz to jauniešu tūkstošu prasību, kas sarīkoja demonstrāciju pie [prezidenta] pils, mēs konsultēsimies arī ar ekvadoriešu tautu, lai noskaidrotu, vai viņi piekrīt izrādēm, kurās dzīvnieki tiek spīdzināti kā vēršu cīņās," sacīja prezidents. Korrea neminēja konkrētu referenduma datumu, taču piebilda, ka tas notikšot vienlaikus ar balsojumu par konstitūcijas grozījumiem, kuru mērķis ir uzlabot valsts ieslodzījuma vietu sistēmu un padarīt efektīvāku valdības darbu.

Pieņemot jaunā iekšlietu ministra un aizsardzības ministra zvērestu, prezidents norādīja, ka pašu ekvadoriešu rokās ir lemt, vai "mums 21.gadsimtā jāatbrīvo sava teritorija no šādām anahroniskām izrādēm". "Tajās moka dzīvniekus, un tās ir vardarbības izrādes," piebilda Korrea.

Vēršu cīņas, kuras Latīņamerikā 16.gadsimtā ieveda spāņu kolonizatori, joprojām ir populāras Peru, Ekvadorā, Kolumbijā, Venecuēlā un, jo īpaši, Meksikā, kur atrodas pasaulē lielākais vēršu cīņu stadions ar 48 000 skatītāju vietu. Madrides stadiona "Venta" ietilpība ir tikai 23 000 skatītāju.

Katalonija, Spānijas ziemeļaustrumu reģions, šī gada jūlijā, pamatojoties uz petīciju, kuru bija parakstījuši 180 000 pilsoņu, vēršu cīņas jau aizliegusi.

LETA AFP